Riippunaava

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riippunaava
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Sienet Fungi
Kaari: Kotelosienet Ascomycota
Alakaari: Pezizomycotina
Luokka: Lecanoromycetes
Alaluokka: Lecanoromycetidae
Lahko: Maljajäkälät Lecanorales
Heimo: Karpeet Parmeliaceae
Suku: Naavat Usnea
Laji: filipendula
Kaksiosainen nimi

Usnea filipendula
Stirton, 1881

Synonyymit

Usnea dasypoga

Katso myös

  Riippunaava Wikispeciesissä
  Riippunaava Commonsissa

Riippunaava (Usnea filipendula, syn. Usnea dasypoga) on maljajäkälien lahkoon kuuluva naavalaji. Se on hyvä puhtaan ilmanlaadun indikaattorikasvi ja erityisen herkkä rikkidioksidille[1].

Riippunaava on tupsunaavan (Usnea hirta) ja tukkanaavan (Usnea subfloridana) ohella Suomen tavallisin naavalaji. Riippunaava on hyvin monimuotoinen ja toisinaan sitä on vaikea erottaa partanaavasta (Usnea barbata) ja lupponaavasta (Usnea chaetophora). Kasvaa enimmäkseen kuusilla ja koivuilla, mutta myös monella puulajilla sekä toisinaan kallioseinämillä. Esiintyy Suomessa koko maassa elinvoimaisena, mutta harvinaisempi pohjoisemmissa osissa. Riippunaavan jäkäläaineena eli sekundaarisena aineenvaihduntatuotteena esiintyy usniinihappoa (C18H16O7) ja salasiinihappoa (C18H12O10), joskus harvoin pelkkää usniinihappoa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heibel, Esther & Lumbsch, H. Thorsten & Schmitt, Imke: Genetic Variation of Usnea filipendula (Parmeliaceae) Populations in Western Germany Investigated by RAPDs Suggests Reinvasion from Various Sources. American Journal of Botany, toukokuu 1999, 86. vsk, nro 5, s. 753–757. Botanical Society of America. doi:10.2307/2656585. JSTOR 2656585. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 7.11.2018. (englanniksi)
  2. Stenroos, S., Ahti, T., Lohtander K. & Myllys, L.: Suomen jäkäläopas, sivu 477. Helsinki: Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, 2011. ISBN 978-952-10-6804-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sieniin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.