Richard Wright (muusikko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Rick Wright” ohjaa tänne. Katso myös täsmennyssivu Richard Wright.
Wright esiintymässä heinäkuussa 2006.

Richard William ”Rick” Wright (28. heinäkuuta 1943 Hatch End, Lontoo15. syyskuuta 2008) oli englantilainen itseoppinut pianisti ja kosketinsoittaja. Hän oli yksi Pink Floyd -yhtyeen perustajajäsenistä.

Ura Pink Floydissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sävellykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wrightin tärkeimpiä sävellyksiä Pink Floydin kanssa ovat ”A Saucerful of Secrets”, ”Echoes” ja ”Shine On You Crazy Diamond”, sekä hänen instrumenttien osalta säveltämänsä ”The Great Gig in the Sky”, jonka lauluosuudet improvisoi Clare Torry.

Wrightin tunnetuimpia täysin omia sävellyksiä ovat ”Us and Them” ja ”Summer ’68”.

Kosketinsoittajana ja laulajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wright toimi usein Pink Floydin taustalaulajana, mutta myös satunnaisesti päälaulajana. Wrightin suhde yhtyeen basistiin Roger Watersiin kuitenkin tulehtui niin pahasti, että Wright erotettiin yhtyeestä The Wall -albumin nauhoitusten aikana 1979, minkä jälkeen hänet palkattiin kiertuemuusikoksi samaiselle kiertueelle. Kiertue oli yhtyeelle taloudellisesti tappiollinen, mutta Wright sai palkkionsa, koska hän oli työsuhteessa Pink Floydiin.

Paluu Pink Floydiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wright otettiin takaisin yhtyeen riveihin Watersin lähdön jälkeen vuonna 1986. Myöhäiskauden Pink Floydin tuotannon merkittävimpiä kappaleita on Wrightin säveltämä ”Wearing The Inside Out” albumilta The Division Bell. Nick Mason kirjoitti vuonna 2004 samaa nimeä mukailevan yhtyeen historiikin Inside Out: A Personal History of Pink Floyd (Weidenfeld & Nicolson, ISBN 978-0-297-84387-0)[1].

Sooloura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wright osallistui Syd Barrettin toisen sooloalbumin Barrett (1970) äänityksiin David Gilmourin kanssa.

Wrightin ensimmäinen sooloalbumi Wet Dream julkaistiin syyskuussa 1978. Albumilla vieraili Pink Floydin kiertuekitaristinakin toiminut Snowy White. Albumin kappaleista Wrightin käsialaa ovat paitsi kaikki ”Against the Odds”, jonka hän teki vaimonsa Julietten kanssa. Albumin kansitaiteen suunnitteli Hipgnosis, joka on tehnyt kansitaidetta myös Pink Floydille. Vuonna 1984 Wrightilla oli muusikko Dave Harrisin kanssa lyhytikäinen yhteistyöprojekti nimeltä Zee, jonka materiaalista osa julkaistiin albumilla Identity. Tyyliltään albumin musiikki oli elektronista poppia lievällä rock-vivahteella.

Vuonna 1996 Wright julkaisi Broken China -nimisen albumin, joka lähenteli Pink Floyd -kauden albumien äänimaailmaa. Albumi käsitteli hänen kolmannen vaimonsa Millien kamppailua masennusta vastaan. Sinéad O’Connor vieraili albumilla muutaman kappaleen lauluosuuksissa.

2000-luvulla Wright toimi David Gilmourin kiertueilla kosketinsoittajana ja soitti tämän albumin On an Island (2006) nimikappaleessa urkuja ja kappaleessa ”The Blue” koskettimia laulaen joitakin vokaaliosuuksia.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wright kuoli kotonaan 15. syyskuuta 2008 sairastettuaan lyhyen aikaa syöpää. Hän oli kuollessaan 65-vuotias.[2]

Sooloalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Inside Out, haettu 16.9.2008 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Floyd founder Wright dies at 65 BBC News. 16.9.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]