Retoriikka Aleksanterille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Retoriikka Aleksanterille
Ῥητορική πρὸς Ἀλέξανδρον
Alkuperäisteos
Kirjailija Pseudo-Aristoteles
Kieli muinaiskreikka (klassinen)
Genre retoriikka
Julkaistu ?
Aitous epäperäinen
Numerointi 1420a–1446b
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Retoriikka Aleksanterille (m.kreik. Ῥητορική πρὸς Ἀλέξανδρον, Rhētorikē pros Aleksandron; lat. Rhetorica ad Alexandrum) on Aristoteleen nimiin pantu retoriikkaa käsittelevä teos. Sitä ei tule sekoittaa Aristoteleen tunnetumpaan Retoriikka -nimiseen teokseen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Retoriikka Aleksanterille muistuttaa huomattavasti Aristoteleen teoksia, mutta sen tekijää ei tunneta. Retoriikka ja Retoriikka Aleksanterille voivat olla kirjoitettu suunnilleen samaan aikaan, mutta jälkimmäinen jatkaa vanhempaa retorista perinnettä kuin Aristoteleen esittelemä. Joidenkin mielestä teos olisi kuitenkin huomattavasti myöhäisempää tuotantoa.

Yleisen näkemyksen mukaan teoksen on todennäköisesti kirjoittanut Anaksimenes Lampsakoslainen. Jotkut ovat kuitenkin esittäneet kirjoittajaksi Theodektestä tai Koraksia.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos käsittää tervehdyksen ja neljä kirjaa. Ensimmäinen kirja käsittelee puhetaidon eri lajeja. Toinen kirja käsittelee puheen topiikkaa, todistamista ja tyyliä. Topiikkaan kuuluvat poliittisen, oikeudellisen ja esittävän puheen tyylilajit ja niiden käsittelemät aiheet. Tämä vastaa suoraan Aristoteleen Retoriikassa esittelemää puheiden jaottelua. Samoin todistamisen välineet, kuten esimerkkien hyödyntäminen, vastaa Retoriikkaa. Teos käsittelee kuitenkin myös Aristoteleelle vieraita asioita, kuten todistamista kidutuksen alaisena.

Tyyliä käsiteltäessä teos ottaa huomioon sellaisia asioita kuin ennakointi, postulaatti, toisto eli kertaaminen, ironia, sekä tekstin pituus ja selkeys. Kolmas kirja käsittelee puheen jaottelua ja järjestämistä. Teos päättyy huomautuksiin ihmisluonteista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aristotle: Rhetorica ad Alexandrum. Teoksessa Aristotle’s Works. Volume XVI. Problems. Rhetorica ad Alexandrum. Loeb Classical Library 317. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99350-0. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.