Retoriikka Aleksanterille

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Retoriikka Aleksanterille (lat. Rhetorica ad Alexandrum) on Aristoteleen nimiin pantu retoriikkaa käsittelevä teos. Teosta ei tule sekoittaa Aristoteleen teokseen Retoriikka. Teos muistuttaa Aristoteleen teoksia huomattavasti, mutta sen tekijää ei tunneta. Retoriikka ja Retoriikka Aleksanterille on kirjoitettu suunnilleen samaan aikaan, mutta jälkimmäinen jatkaa vanhempaa retorista perinnettä kuin Aristoteleen esittelemä. Joidenkin mielestä teos on kuitenkin huomattavasti myöhäisempää tuotantoa.

Yleisen näkemyksen mukaan teoksen on todennäköisesti kirjoittanut Anaksimenes Lampsakoslainen. Jotkut ovat esittäneet kirjoittajaksi Theodektestä tai Koraksia.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos käsittää tervehdyksen ja neljä kirjaa. Ensimmäinen kirja käsittelee puhetaidon eri lajeja. Toinen kirja käsittelee puheen topiikkaa, todistamista ja tyyliä. Topiikkaan kuuluvat poliittisen, oikeudellisen ja esittävän puheen tyylilajit ja niiden käsittelemät aiheet. Tämä vastaa suoraan Aristoteleen Retoriikassa esittelemää puheiden jaottelua. Samoin todistamisen välineet, kuten esimerkkien hyödyntäminen, vastaa Retoriikkaa. Teos käsittelee kuitenkin myös Aristoteleelle vieraita asioita, kuten todistamista kidutuksen alaisena.

Tyyliä käsiteltäessä teos ottaa huomioon sellaisia asioita kuin ennakointi, postulaatti, toisto eli kertaaminen, ironia, sekä tekstin pituus ja selkeys. Kolmas kirja käsittelee puheen jaottelua ja järjestämistä. Teos päättyy huomautuksiin ihmisluonteista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aristotle: Rhetorica ad Alexandrum. Teoksessa Aristotle’s Works. Volume XVI. Problems. Rhetorica ad Alexandrum. Loeb Classical Library 317. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. ISBN 0-674-99350-0. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.