Rengasnokkalokki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rengasnokkalokki
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Heimo: Lokit Laridae
Suku: Larus
Laji: delawarensis
Kaksiosainen nimi

Larus delawarensis
Ord, 1815

Katso myös

  Rengasnokkalokki Wikispeciesissä
  Rengasnokkalokki Commonsissa

Lokkiyhdyskunta Chicagossa toukokuussa
Nuori rengasnokkalokki

Rengasnokkalokki (Larus delawarensis) on pohjoisamerikkalainen lokki.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 43–47 cm, siipien kärkiväli 120–155 cm ja paino noin 550 g. Keskikokoinen lokki, jonka höyhenpuku on valkoinen ja harmaa. Kooltaan se on hieman kalalokkia suurempi mutta selvästi harmaalokkia pienempi. Aikuisen linnun nokan tyviosa ja kärki ovat keltaiset ja keskellä on musta rengas. Nuoren linnun nokka on aluksi kokonaan musta, myöhemmin tyvestä punertava ja kärjestä musta. Sukupuolet ovat samanvärisiä.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengasnokkalokki pesii Pohjois-Amerikassa Etelä-Alaskasta Kanadan itäosiin ja Yhdysvaltain pohjoisosissa, lännessä Kalifornian ja idässä New Yorkin pohjoisosassa. Sen elinympäristön ala on 5,4 miljoonaa neliökilometriä ja maailman populaation koko noin 2,6 miljoonaa yksilöä. Laji on muuttolintu, joka talvehtii Yhdysvaltain rannikoilla, Meksikossa, Bermudalla ja Havaijilla. Satunnaisesti lajia tavataan Länsi-Euroopassa, Suomessa sitä ei ole tavattu.[2]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintyy järvillä, lahdilla, kaupungeissa, pelloilla ja muilla ihmisten muokkaamilla alueilla.[3] Pesimäaikana laji elää erilaisilla matalilla rannoilla niin sisämaassa kuin rannikolla. Se on vähentynyt rannikoilla. Pesimäajan ulkopuolella laji viihtyy enimmäkseen rannikoiden satamissa ja kaatopaikoilla, ja seurailee laivoja ruoan etsinnässä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengasnokkalokit pesivät kerran kesässä. Ne elävät yhdyskunnissa ja ovat pääosin yksiavioisia. Usein kaksi naarasta voi kuitenkin munia samaan pesään. Pesä on tavallisesti maassa, toisinaan matalalla puussa. Molemmat emot osallistuvat pesän rakentamiseen. Naaras munii 2–4, tavallisesti kolme munaa. Haudonta-aika vaihtelee 20–31 päivään, molemmat emot hautovat ja hoitavat poikasia, jotka ovat lentokykyisiä viiden viikon ikäisinä. Vanhin rengasnokkalokki on ollut 23 vuoden ikäinen.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rengasnokkalokki on kaikkiruokainen. Enimmäkseen se syö kalaa, pieniä vedessä eläviä selkärangattomia, pikkujyrsijöitä, linnunpoikasia ja -munia, hyönteisiä, raatoja ja jätteitä. Syö toukkia ja matoja tuoreeltaan auratuilta pelloilta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1985: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. – Oxford University Press. Hongkong.
  • ADW

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Larus delawarensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.5.2014. (englanniksi)
  2. Rariteettikomitea (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. a b Ring-billed Gull Audubon. 13.11.2014. Viitattu 2.4.2021. (englanniksi)