Reino Lamppu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reino Lamppu (30. heinäkuuta 1916 Metsäpirtti18. kesäkuuta 1941 Neuvostoliitto) oli suomalainen talvisodan aikainen tiedustelu-upseeri. Sodan päätyttyä hän jatkoi sotilastiedustelun lukuun partiomatkoja Neuvostoliittoon. Eräällä tiedustelumatkalla hän jäi kiinni ja tuli teloitetuksi vakoojana.

Lamppu oli syntynyt Metsäpirtin pitäjän Raajun kylässä, lähellä Laatokan rantaa. Talvisotaan hän osallistui aluksi normaalisti reservin aliupseerina. Pian kuitenkin hänen erityinen kykynsä etumaastossa liikkumiseen huomattiin, ja Lamppu sai johdettavakseen partioita vihollisen selustaan.

Talvisodan jälkeen Lamppu ylennettiin ylikersantiksi ja komennettiin Reserviupseerikouluun (silloinen Upseerikoulu, kurssi 46). Välirauhan aikana Lamppu nimitettiin vänrikkinä vakinaiseen palvelukseen ylimääräisesti palkattuna upseerina. Hänen tehtävänsä oli johtaa partiomatkoja Neuvostoliiton valtaamille alueille.

Kesällä 1941 Lamppu oli Matkaselästä Sortavalaan suuntautuvalla partiomatkalla, kun hän joutui puna-armeijan pidättämäksi. Lamppu katosi, ja Helsingin Raastuvanoikeus julisti hänet kuolleeksi vuonna 1954. Jatkosodan aikana Äänislinnasta (Petroskoi) saatujen tietojen perusteella selvisi, että Lamppu oli teloitettu kohta kiinni jäätyään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mäkelä, Jukka L. - Salaisen sodan saatosta, WSOY Porvoo 1965
  • Mäkelä, Jukka L. OsKu: tiedustelua ja kaukopartiointia välirauhan ja jatkosodan ajoilta, WSOY Porvoo Helsinki 1966