Reino Helismaa -palkinto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reino Helismaa oli suomalainen sanoittaja ja viihteen monitoimimies.

Reino Helismaa -palkinto on Reino Helismaan mukaan nimetty, ansioituneelle suomalaiselle sanoittajalle myönnettävä palkinto. Sen myöntää Työväen Sivistysliitto. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se jaetaan TSL:n päättämänä ajankohtana 3–5 vuoden välein. Reino Helismaa -palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 1989.

Palkinto luovutetaan Reino Helismaan hengessä henkilölle, joka on merkittävällä tavalla uudistanut suomalaista viihdettä ja hakee ilmaisulleen jatkuvasti uusia suuntia samalla toimien esikuvana uusille lauluntekijäsukupolville.

Helismaa oli monipuolinen musiikintekijä ja viihdetaiteilija. Hän teki yli 5 000 laulun sanoitusta, 32 elokuvakäsikirjoitusta, yli 100 radiohupailua ja kahdeksan näytelmäkirjoitusta.

Alkuperäiseltä ammatiltaan Helismaa oli konelatoja. Sotien jälkeen hän tuli tunnetuksi esittämällä J. Alfred Tannerin kupletteja. Helismaa esiintyi yhteisillä kiertueilla Tapio Rautavaaran ja Esa Pakarisen kanssa. Ohjelmistoon kuului laulujen ohella puheena niin sanottuja huumorinumeroita eli aikansa stand uppia.

Helismaa oli kiinnostunut ympäristöstään. Hän luki paljon. Tämä näkyi myös hänen sanoituksissaan. Helismaa oli tekstintekijänä monipuolinen ja nopeudessaan verraton. Nopeus tarkoitti ilmeisesti myös sitä, että Helismaa käytti lukuisia salanimiä, joiden nimiin hän kirjoitti tekstejään. Hän kirjoitti myös purevaa kritiikkiä yhteiskunnan epäkohdista, mistä on näyttöä Helismaan kisälliryhmille kirjoittamissa sanoituksissa. [1]

Palkinnon saaneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[2]

Vuosi Palkinnon saaja
1989 Vexi Salmi
1994 Jaakko Teppo
1999 Sauvo Puhtila
2004 Martti Syrjä
2009 Hector
2013 Heikki Salo[3]
2019 Paula Vesala
2022 Mariska

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reino Helismaa -palkinto TSL.fi. Viitattu 29.7.2022.
  2. Reino Helismaa -palkinto 2019 Paula Vesalalle www.tsl.fi. 7.6.2019. Viitattu 7.6.2019.
  3. Reino Helismaa -palkinto Heikki Salolle Turun Sanomat. Viitattu 29.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.