Raussila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raussila on Kouvolan kylä entisen Elimäen kunnan alueella. Se on yksi Kouvolan eteläisimpiä kyliä. Raussilassa toimii muun muassa Kuntoutumiskoti Raussilan Risteys Oy, Tilatuote Kujala Oy ja Moottorikelkkakerho Lumikissat ry. Raussilan postinumeroalueen (47150 Raussila) väkiluku oli 144 vuonna 2020.[1]

Raussilassa on ollut ennen kauppa, pankki, posti ja koulu. Koululla (nyk. kylätalo) järjestetään vieläkin toimintaa. Kylätaloa on myös remontoitu. Raussilasta on 13 kilometriä Elimäen kirkonkylälle ja 9 kilometriä Ruotsinkylään.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raussilan kylän tonttimaat ovat sijainneet Elimäen itäosassa, Tallusjoen varressa, peltojen ympäröimillä kumpareilla. Vanhimman, alkuperäisen tonttimaan sijaintia ei voida varmuudella paikantaa historiallisen lähdemateriaalin avulla.

Varhaisin maininta Raussilan kylästä on vuodelta 1460, jolloin Elimäen ”kalakäräjillä” määritettiin rajat Raussilan kylän ja Antti Kirvesmiehen välille. Raussilassa oli jo vuonna 1539 16 taloa, ja taloluku kasvoi 22:n 1500-luvun loppuun mennessä. Kylä oli Rahikkalan jälkeen Elimäen toiseksi suurin kylä.

Vanhan kylän alue on edelleen rakennettu ja asuttu. Kylätonteilla on maatilojen talouskeskuksia asuin- ja piharakennuksineen. Rakennuskanta on väljästi sijoittunutta, joten rakennusten välissä ja piha-alueilla on saattanut säilyä myös aikaisempien asutusvaiheiden jäännöksiä.

Raussilasta paloi vuonna 2010 seuratalo. 2011 paloi koulun ulkorakennus jossa oli mm. teknisentyön luokat.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]