Ratsutilan nuoret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ratsutilan nuoret
Follyfoot
Perustuu Monica Dickensin nuortenkirjoihin Cobbler’s Dream ja Follyfoot
Alkuperämaa Yhdistynyt kuningaskunta
Saksan liittotasavalta
Alkuperäiskieli englanti
Esitetty 1971 – 1973
Tuotantokausia 3
Jaksoja 39
Tunnuskappale ”The Lightning Tree”
Tuotanto
Ohjaaja(t)
Käsikirjoittaja(t) Tony Essex
Tuotantoyhtiö(t) Yorkshire Television / ITV
TV München / ZDF
Aiheesta muualla
IMDb

Ratsutilan nuoret (Follyfoot) on brittiläis-länsisaksalainen vuosina 1971–1973 tuotettu televisiosarja, joka perustuu Monica Dickensin nuortenkirjoihin Cobbler’s Dream ja Follyfoot. Sarjassa teini-ikäinen Dora (Gillian Blake) tuodaan vanhempiensa ulkomaankomennuksen ajaksi maaseudulle setänsä (Desmond Llewelyn) hevostilalle, jossa hän saa tutustua hevostenhoitoon muiden nuorten kanssa.[1][2][3]

Diplomaattivanhempiensa lähdettyä uuteen asemapaikkaansa Brasíliaan teinityttö Dora saapuu sarjan alussa eversti-isoisänsä maatilalle, jossa hoidetaan hylättyjä ja ikääntyviä hevosia. Dora kapinoi yläluokkaista perhetaustaansa vastaan ja alkaa viettää aikaa hienon kartanonväen sijasta hevosia hoitavien nuorten tallityöntekijöiden parissa ja alkaa samastua sekä heihin että huolenpitoa tarvitseviin hevosiin. Dora tutustuu muun muassa tallipoika Steveen, entiseen nuorisorikolliseen, sekä moottoripyöräilevään vitsiniekkaan Ron Strykeriin ja vanhaan kokkiin Slugger Jonesiin. Sarjan edetessä Dora joutuu ottamaan yhä suurempaa vastuuta ratsutilasta isoisänsä heikkenevän terveyden myötä. Myöhempiä henkilöhahmoja sarjassa ovat muun muassa kiero hevoskauppias Sam Lockwood (Frederick Treves) ja tämän poika Chip (Nigel Crewe), johon Dora ihastuu.[3]

 Gillian Blake  Dora Maddocks  
 Steve Hodson  Steve Ross  
 Christian Rodska  Ron Stryker  
 Arthur English  Slugger Jones  
 Desmond Llewelyn  eversti Geoffrey Maddocks  

Sarjasta tuli etenkin nuorten tyttöjen suosikki Britannian lisäksi monissa maissa, myös Suomessa[4]. Brittiläinen Society of Film and Television Arts palkitsi sen vuoden 1972 parhaana lastenohjelmana, ja sarja myytiin 20 maahan. Se poiki monenlaisia oheistuotteita, kuten sarjakuvan ja aiheeseen liittyvät tehtäväkirjat 'The Horses of Follyfoot ja Follyfoot Pony Quiz Book.[3] Suomessa Otava julkaisi Monica Dickensin sarjan myötä laatimat nuortenkirjat Hevoshoitola Varsanjalka, Varsanjalan Dora, Varsanjalan hevoset ja Varsanjalka vaarassa. Sarjan tunnuslaulu, Steven Francisin kirjoittama ja Settlers-yhtyeen esittämä ”The Lightning Tree” nousi syksyllä 1971 viideksi viikoksi brittien sadan myydyimmän singlen listalle[5][6].

Suomessa sarjaa alkoi näyttää Yleisradion TV1-kanava kesäkuun alussa 1972[7]. Helsingin Sanomien Jukka Kajava otti sarjan hampaisiinsa ja moitti sitä usein lehden tv-sivulla. Hänen mielestään tuskin mikään muu kuin komeat hevoset täyttivät uutuussarjan kohdalla kelvollisen televisio-ohjelman vaatimuksia: ”Näyttelijät ovat kankeita, kylmiä ja piirteettömiä, mikä kylläkin saattaa johtua tekstin tasosta.” Hänestä jaksojen juonet ovat hämmästyttäviä tynkiä, jotka hyvin tehtyinä ehkä liikuttaisivat, naurattaisivat ja viehättäisivät, mutta tässä sarjassa mikään ei hänestä toiminut.[8] Kajava kritisoi jopa sitä, että sarjaa esitettiin joka lauantai, vaikka olisi pitänyt tarjota nuorille viikoittaista vaihtelua. Diplomaatin tytär ja eversti-isoisä päähenkilöinä sekä hevostenhoidon raskaiden työvaiheiden sivuuttaminen olivat hänestä kasvatuksellisesti epäsopivaa pakoa todellisuudesta: ”Jos nuori katsoja ei tätä vääristymää tajua, hän voi joutua lujille oman arkensa kanssa, josta Doran hevossvengi luultavasti puuttuu.”[9][10] Pientä armoa sarja sai vasta vuonna 1974, kun se tuli uudestaan ohjelmistoon Kajavan mielestä vielä kamalamman Myrskylinnut-nukkeanimaation tilalle[4].

  1. Ratsutilan nuoret, Muistikuvaputki, Yle.fi, viitattu 21.3.2021
  2. Hevosaiheisia elokuvia, tv-sarjoja ja hevostietoa netissä, Koulukino, viitattu 21.3.2021
  3. a b c Marcus, Laurence: Follyfoot Television Heaven -sivusto. 13.12.2018. Viitattu 24.5.2024.
  4. a b Kajava, Jukka: Askel taaksepäin. Helsingin Sanomat, 22.1.1974, s. 37. Näköislehti (maksullinen).
  5. The Lightning Tree officialcharts.com. Viitattu 23.5.2024.
  6. Ratsutilan nuoret - Follyfoot Television aarteet -sivusto. 12.2.2013. Viitattu 23.5.2024.
  7. Ratsutilan nuoret on uusi 13-osalnen nuorten sarjafilmi, jossa [--]. (Kuva ja kuvateksti vas. alh.) Helsingin Sanomat, 03.06.1972, s. 33. Näköislehti (maksullinen).
  8. Kajava, Jukka: Ammattitaidoton ja typerä Omanarvontunto. Helsingin Sanomat, 4.7.1972, s. 29. Näköislehti (maksullinen).
  9. Kajava, Jukka: Television 1-verkon latistunut lauantai. Helsingin Sanomat, 25.7.1972, s. 25. Näköislehti (maksullinen).
  10. Kajava, Jukka: Vaakasuorassa vaarallista. Helsingin Sanomat, 12.4.1974, s. 43. Näköislehti (maksullinen).

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]