Rasbora maninjau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rasbora maninjau
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Heimo: Särjet Cyprinidae
Alaheimo: Danioninae
Suku: Rasbora
Laji: maninjau
Kaksiosainen nimi

Rasbora maninjau
Lumbantobing, 2014

Katso myös

  Rasbora maninjau Wikispeciesissä

Rasbora maninjau on särkien (Cyprinidae) heimoon kuuluva kalalaji. Sen tieteellinen lajinimi maninjau viittaa lajin tyyppisijaintiin, Maninjau-järveen. Lajin kuvaili tieteelle Daniel Lumbantobing vuonna 2014. Lajin holotyyppi ja paratyypit löydettiin 2006 Indonesiasta, Länsi-Sumatran provinssista Sumatrasta. Rasbora maninjau -lajin standardipituus vaihtelee noin 5,7 ja 8,3 senttimetrin, kokonaispituus 13 ja 13,6 senttimetrin ja ruumiin korkeus 2,1 ja 2,6 senttimetrin välillä. Pää on 2,4–2,6 senttimetrin mittainen, 4,7–5,2 senttimetriä leveä ja 6,3–6,9 senttimetriä korkea. Pyrstönvarren pituus vaihtelee 1,7 ja 1,9 senttimetrin välillä ja korkeus 1,1 ja 1,3 senttimetrin välillä. Kalan kylkiviiva on täydellinen ja siihen mahtuu 26–27 + 3–4 suomua. Kylkiviivan 12:nnen suomun kohdalta alkaa vatsaevät. Kylkiviivan 13:nnen suomun kohdalla alkaa selkäevä ja 18:nnen suomun kohdalla peräevä. Väritys on ruumiin yläosissa vaaleanruskea ja alaosissa hopeinen tai valkea. Rasbora maninjauta tavataan ainoastaan Intian valtamereen laskevassa Maninjau-kraaterijärvessä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lumbantobing, D.: Rasbora maninjau IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.5.2022. (englanniksi)
  2. Lumbantobing, Daniel: Four new species of Rasbora of the Sumatrana group (Teleostei: Cyprinidae) from northern Sumatra, Indonesia. Zootaxa, helmikuu 2014. Artikkelin verkkoversio.