Rakkauden tähtien alla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rakkauden tähtien alla
The Eddy Duchin Story
Ohjaaja George Sidney
Käsikirjoittaja Samuel A. Taylor
Tuottaja Jerry Wald
Säveltäjä Ary Barroso
Kuvaaja Harry Stradling
Leikkaaja Viola Lawrence
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä Columbia Pictures
Netflix
Ensi-ilta 1956
Kesto 123 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Rakkauden tähtien alla (The Eddy Duchin Story) on George Sidneyn ohjaama yhdysvaltalainen musiikkipitoinen rakkaus- ja elämäkertaelokuva vuodelta 1956. Se kertoo 41-vuotiaana kuolleen 1930- ja 1940-luvun viihdepianistin ja yhtyeenjohtajan Eddy Duchinin elämästä. Häntä esittää Tyrone Power, hänen ensimmäistä vaimoaan Kim Novak ja toista vaimoa Victoria Shaw.

Farmaseutiksi opiskellut mutta pianistina itseoppinut Eddy Duchin saapuu 1920-luvulla New Yorkiin, saa töitä hienostoklubeista ja yökerhoista ja alkaa seurustella seurapiirikaunotar Marjorie Oelrichsin kanssa, joka lopulta kosii miestä. Vaimo kuolee esikoispoika Peterin synnyskomplikaatioihin ja Eddy pakenee työhönsä jättäen pojan vaimon suvun hoitoon. Sotavuosina mies palvelee Yhdysvaltain laivastossa. Hän tapaa poikansa ensi kerran vasta vuosien kuluttua ja rakastuu tätä hoitavaan latinosukuiseen Chiquitaan. Pian mies itse sairastuu vakavasti ja kuolee vain 41-vuotiaana.

 Tyrone Power  Eddy Duchin  
 Kim Novak  Marjorie Oelrichs  
 Victoria Shaw  Chiquita Wynn  
 James Whitmore  Lou Sherwood  
 Larry Keating  Leo Reisman  
 Rex Thompson  Peter Duchin 12-vuotiaana  
 Mickey Maga  Peter Duchin 5-vuotiaana 

Elokuva toi tekijöilleen neljä Oscar-ehdokkuutta: alkuperäistarinasta (Leo Katcher), musiikista (Morris Stoloff, George Duning), ‎ äänityksestä (John Livadary) ja värikuvauksesta (Harry Stradling).[1] Victoria Shaw palkittiin vuoden parhaan tulokkaan Golden Globella[2].

Helsingin Sanomien Mikael Fränti kirjoitti elokuvan tv-esityksen alla 1997, ettei rooliinsa liian iäkäs Tyrone Power löydä ollenkaan oikeaa viritystä eikä ohjaaja Sidney ole saanut Kim Novakistakaan mitãän irti. ”Ylitunteellisuus kohotetaan ajoittain ällöttäviin mittasuhteisiin.”[3]

  1. Hakutulos 'duchin' awardsdatabase.oscars.org. Viitattu 16.6.2024.
  2. Hakutulos 'duchin' goldenglobes.com. Viitattu 16.6.2024.
  3. Fränti, Mikael: Elokuvia tänään. Helsingin Sanomat, 27.7.1997, s. 59. Näköislehti (maksullinen).