Rainilaiarivony

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rainilaiarivony

Rainilaiarivony (30. tammikuuta 1828 Ilafy17. heinäkuuta 1896 Alger) oli Madagaskarin kuningaskunnan pääministeri vuosina 1865–1895.

Rainilaiarivony oli kuningatar Ranavalona I:n pääministerin ja rakastajan Rainiharon poika, joka kohosi kuningattaren yksityissihteeriksi. Hän oli velipuolensa Rainivoninahitrinionyn seuraaja armeijan komentajana vuonna 1864 ja pääministerinä helmikuussa 1865. Rainilaiarivony palveli kolmea kuningatarta: Rasoherinaa, Ranavalona II:ta ja Ranavalona III:ta ja meni vuorollaan heidän kaikkien kanssa naimisiin. Jo ennestään hänellä oli 19 lasta kahdesta avioliitosta.

Rainilaiarivony ymmärsi eurooppalaisen kulttuurin ja teknologian merkityksen. Vuonna 1865 hän solmi kauppasopimuksen Britannian ja vuonna 1868 Ranskan sekä myöhemmin Saksan ja Yhdysvaltojen kanssa. Hän kehitti maan lainsäädäntöä ja hallintoa sekä armeijaa ja koulutusjärjestelmää eurooppalaisten mallien mukaisesti. Ulkopolitiikassaan Rainilaiarivony pyrki maan itsenäisyyden säilyttämiseen kannustamalla länsivaltojen kilpailua vaikutusvallasta Madagaskarissa.

Rainilaiarivony kielsi moniavioisuuden ja orjuuden, vaikka muuten suhtautui hyväksyvästi kansansa perinteisiin. Hänet kastettiin kristityksi vuonna 1869 ja anglikaanisuus julistettiin maan valtionkirkoksi.

Ranskan valloitettua Madagaskarin vuonna 1895 Rainilaiarivony karkotettiin Algeriin.