Rahti (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rahti
Kestoaika noin 45–51 min
Kehittäjä(t) Matti Kinnunen
Pääosissa
Alkuperäiskieli suomi
ruotsi
englanti
arabia
italia
saksa
tigrinja
Verkko Yle TV1
Tuotantokausia 1
Jaksoja 8 jaksoa
Tuotanto
Ohjaaja(t) Matti Kinnunen
Käsikirjoittaja(t)
Tuotantoyhtiö(t) Fremantle Finland
Palkinnot
Ehdokkuudet Kultainen Venla
Draamasarja 2021
[1]
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Rahti on Matti Kinnusen idean pohjalta kehitetty televisiosarja, jonka hän on myös ohjannut. Alun perin oli tarkoitus tehdä kaksiosainen televisioelokuva, mutta lopulta tehtiin kahdeksanosainen televisiosarja. Kuvaukset aloitettiin vuonna 2020, mutta koronapandemian vuoksi ne viivästyivät. Sarjaa on kuvattu muun muassa Italiassa, Maltalla ja Suomessa.[2] Sarjan ensimmäinen jakso esitettiin Yle TV1 -kanavalla 5. syyskuuta 2021.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiki (Evelyn Rasmussen Osazuwa) eritrealainen kahvilan pitäjä, jolla on perhe, mies ja tytär. Hän joutuu pakenemaan Eritreasta, koska joutuu siellä hengenvaaraan, ja lähtee perheensä kanssa vaaralliselle matkalle Pohjois-Afrikan kautta ja Euroopan halki Suomeen.[2][3] Kun perhe on nousemassa laivaan, Kiki kadottaa tungoksessa miehensä ja tyttärensä, jotka saattoivat päästä siihen, mutta laivasta ammutaan viimeisiä sinne pyrkiviä, koska sinne ei enää mahdu lisää ihmisiä, ja Kiki joutuu jäämään rannalle ilman perhettään.[4] Samaan aikaan Suomessa rahavaikeuksissa oleva autokorjaamoyrittäjä Riku (Johannes Holopainen) varastaa pakettiauton tietämättä, että sen sisällä on pakolaisperhe piilossa, ja sotkeutuu pakolaisia hyväksi käyttävään bisnekseen, jossa liikkuvat suuret rahasummat.[2][5]

Sarjan pääroolia näyttelevä Evelyn Rasmussen Osazuwa on norjalainen, jonka isä on kotoisin Nigeriasta ja äiti on Pohjois-Norjasta. Hän näytteli Norjassa pitkään kestäneessä Hotel Cæsar -sarjassa, ja kun hänelle tarjottiin Kikin roolia, hän tunsi siinä olevan yhtäläisyyksiä omaan elämäänsä, vaikka onkin elänyt Norjassa tavallista elämää. Hän teki roolia varten paljon taustatutkimusta haastattelemalla eritrealaisia ja opetteli myös Eritreassa puhuttua tigrinjankieltä sen verran, että pystyi lausumaan repliikkinsä sujuvasti.[3][4]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Evelyn Rasmussen Osazuwa  Kiki  
 Johannes Holopainen  Riku  
 Alain Azerot  Sammy  
 Oona Airola  Maria  
 Amos Brotherus  Joni  
 Yasmin Ahsanullah  Bushra  
 Boodi Kabbani  Jawad  
 Jalal Hajali  Kamal  
 Geoffrey Erista  Aman  
 Rufaro Rwambiwa  Yonah  
 Tommi Rantamäki  Petteri  
 Robin Kawa  Jorge  
 Janette Hirvonen  Jenna  
 David Kozma  Sharif  
 Ariela Francis  Liah  
 Ladwn Shakarchi  Rama  
 Luka Pajuhi  Rayan  
 Emilia Neuvonen  Barbara 

Lähde: [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kultainen Venla -finalistit 2021 Televisioakatemia. Arkistoitu 8.12.2021. Viitattu 9.12.2021.
  2. a b c Topelius, Taneli: Pelko porautui ihmissalakuljetusta käsittelevän Rahti-sarjan näyttelijään – tämä ei hengittänyt roolissa kunnolla Ilta-Sanomat. 5.9.2021. Viitattu 23.9.2021.
  3. a b Kulta, Noora: Kaikki rakkauden takia – Rahti-sarja kertoo tarinan kansainvälisen ihmissalakuljetuksen takaa Yle Draama. 6.2.2020 / päivitetty 23.8.2021. Viitattu 23.9.2021.
  4. a b Räsänen, Anu: Rahti-sarja vie ihmissalakuljetuksen syövereihin – Näin osattomuus, epätasa-arvo ja ahdinko ajavat ihmisiä epätoivoisiin tekoihin Seura -lehti. 5.9.2021. Viitattu 23.9.2021.
  5. Drummond, Nanna: Uusi Rahti-sarja kuvaa raadollista ihmissalakuljetusbisnestä Katso.fi. 5.9.2021. Viitattu 23.9.2021.
  6. Rahti – Kuinka pitkä matka on hyvään elämään? (Roolit luettu sarjan jakson lopputeksteistä.) Yle Areena. Viitattu 23.9.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]