Rahakasvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Teepensas on yksi tärkeimmistä rahakasveista.

Rahakasvi on maanviljelys- ja taloustermi, jolla tarkoitetaan kasveja, joita viljellään myytäväksi muun muassa plantaaseilla. Termiä käytetään erotuksena ruoka- ja rehukasveista, joita tuottaja voi käyttää omiin ruokatarpeisiinsa tai karjan ruokintaan. Aikaisemmin rahakasvit olivat vain pieni, tosin elintärkeä, osa maatilan satoa. Nykyään etenkin kehittyneissä valtiossa melkein kaikilla viljelyksillä kasvaa rahakasveja.

Trooppisilla alueilla rahakasveja ovat muiden muassa sokeriruoko, kahvi- ja teepensas, kumipuu, kaakaopuu, puuvilla, mausteet, banaani sekä tupakka. Muilla alueilla rahakasveja ovat monet vilja- ja öljykasvit sekä oopiumiunikko.

Rahakasvien hinnan määrää kansainvälinen tavarapörssi. Pientä alueellista vaihtelua esiintyy, mikä johtuu kuljetuskustannuksista ja paikallisesta kysynnästä. Etenkin kehitysvaltioissa viljelijöiden riippuvaisuus rahakasvien viljelystä on riski toimeentulolle, koska tuotteen hinnan laskiessa sadosta saatava voitto ei välttämättä riitä perheen elättämiseen, eikä satoa voi myöskään syödä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.