Mediatalo (Helsinki)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Radiotalo (Helsinki))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Radiotalo (Helsinki)” ohjaa tänne. Radiotalona on tunnettu myös Fabianinkatu 15:ssä sijaitseva Yleisradion entinen rakennus, nykyinen Korkeimman hallinto-oikeuden talo.
Yleisradion Mediatalo Helsingin Pasilassa.
Vuonna 2016 purettu suurtuotantosiipi Radiokujan suunnalta. Rakennuksessa sijaitsivat Suomen suurimmat musiikkistudiot sekä maan ainoat kuunnelmastudiot.
Suurtuotantosiipi oli osa arkkitehti Kurt Simbergin suunnittelemaa Radiotaloa (nyk. Mediatalo).

Mediatalo (entinen Radiotalo) (ruots. Mediehuset) (engl. Media House) on vuonna 1978 valmistunut Yleisradion rakennus ja pääsisäänkäynti. Mediatalo sijaitsee Yle-keskus Pasilassa Helsingin Länsi-Pasilassa. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Kurt Simberg ja sen suurtuotantosiivessä sijaitsivat Suomen suurimmat musiikkistudiot ja maan ainoat kuunnelmastudiot. Nykyisin Mediatalossa on Ylen television uutisstudio sekä radio-studiot.

Rakennuksen nimi vaihtui Radiotalosta Mediataloksi virallisesti 27. helmikuuta 2017.[1] Mediatalosta tuli Ylen pääsisäänkäynti 1. huhtikuuta 2017, kun Iso Paja muuttui työmaa-alueeksi. Ylen Pasilan alueeseen kuuluvat Mediatalon lisäksi muun muassa Studiotalo ja Luova talo.[2][3]

Talon historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talon suunnitteluhanke kulki alun perin nimellä Radiotalo I.  Pitkällinen suunnitteluprosessi aloitettiin jo 1960-luvulla. Varsinainen rakennussuunnittelu pääsi alkamaan vuonna 1972.

Kesällä 1976 pääurakoitsijaksi valittiin A. Puolimatka Oy ja harjannostajaisia vietettiin joulukuussa 1977. Kiinteistö valmistui 1978 ja osa toiminnoista otettiin käyttöön alkuvuodesta 1979. Radion lähetystoiminta uusissa yksiköissä pääsi alkamaan marraskuussa 1979. Ehkä juuri pitkän suunnitteluvaiheen ansiosta Radiotalosta tuli parempi kuin oli osattu odottaa. Hankkeen kokoa kuvaa, että rakennustyössä tarvittiin noin 4 000 piirustusta ja 500 henkilötyövuotta.

Studiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennuksessa sijaitsi nk. suurtuotantosiipi, jonne oli rakennettu Suomen ainoat kuunnelmastudiot sekä ainutlaatuiset suuret musiikkistudiot. Suurtuotantosiipi purettiin vuonna 2016. Syynä tähän oli mm. se, että Helsingin kaupunki oli kaavoittanut alueen asuinrakentamiseen. Yle maksoi suurtuotantosiivestä sakkona kolminkertaista kiinteistöveroa. [4][5]

Kuunnelmastudioihin oli suunniteltu erilaiset toisistaan poikkeavat jälkikaiunnan arvot erilaisia käyttötilanteita ja tarpeita varten.

Maineikkaat M1- ja M2-musiikkistudiot olivat ainutlaatuisia myös kansainvälisesti verrattuna. Suomessa ei ollut toisia tämän kokoisia äänitysstudioita. Kaksi 275 m2:n kokoista (tilavuudet 1 900 m3) oli tarkoitettu musiikin tuotantoon ja ne oli suunniteltu jälkikaiunta-ajaltaan erilaisiksi erityyppisiä musiikin lajeja varten (vrt. Finnvoxin suurin studio on tilavuudeltaan alle 1 000 m3).

Musiikkistudioissa tehtiin vuosien saatossa lukuisia levytyksiä sekä Yleisradion kantanauhoja.

Silloisen Radiotalon akustisesta suunnittelusta vastasi diplomi-insinööri Juhani Borenius (s. 1932) johtamansa Yleisradion akustisen ryhmän kanssa. Borenius on ollut Suomen johtavia akustiikan ja äänitekniikan asiantuntijoita. Ääniteknillinen toimisto Paavo Arni ja kumppanit, johon Borenius kuului, vastasi muun muassa lukuisien Suomen konserttisalien ja -tilojen akustisesta suunnittelusta.

Suurtuotantosiipi rakennettiin hieman erilleen muusta silloisesta Radiotalosta, jotta ympäristön äänet ja kiinteistön muiden osien runkoäänet eivät kantautuisi rakennuksen tiloihin.

Tämän vuoksi rakennuksen osa oli myös muuta rakennusta matalampi, eikä sen yläpuolella ollut toimistokerroksia. Kulku päärakennuksesta suurtuotantosiipeen tapahtui erillisten ylikulkusiltojen kautta. Runkomelun ehkäisemiseksi rakennuksessa oli kelluvat rakenteet, jotka tekivät siitä rakennusteknisesti arvokkaan ja poikkeuksellisen.

Nykyinen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mediatalossa sijaitsee Yle Uutisten ja Yle Urheilun pääkeskus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaisa Hilden: Tervetuloa Yleen, eli Mediataloon, Luovaan taloon ja Huoltamoon! linkedin.com.
  2. Yhteystiedot Yle.fi/yleisradio.
  3. Google Maps: Yle Mediatalo google.fi.
  4. Tero Ylioja: Neljä metriä naapuritaloon ja kuusimetrinen seinä kaadettavana? Purkutaloa ei rouhita miten sattuu 17.8.2016. Yle Uutiset. Viitattu 2.10.2017.
  5. Markus Nordenstreng: Ylen maineikkaat studiot aiotaan purkaa 25.2.2015. Helsingin Sanomat. Viitattu 2.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]