Rachel Portman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rachel Mary Berkeley Portman (s. 11. joulukuuta 1960 Haslemere) on brittiläinen elokuvasäveltäjä. Hän oli ensimmäinen parhaan musiikin Oscar-palkinnon voittanut nainen.[1]

Portman on harrastanut säveltämistä teini-iästä alkaen ja opiskeli sitä Oxfordin yliopistossa. Sävellettyään vuonna 1982 musiikin Oxfordin opiskelijoiden toteuttamaan elokuvaan Privileged hänet palkattiin BBC:lle, jossa hän sävelsi muun muassa tv-sarjoihin The Storyteller (1987–1988) ja Oranges Are Not the Only Fruit (1990) sekä tv-elokuvaan The Woman in Black (1989). Portman siirtyi säveltämään elokuvia 1990-luvun alussa ja hänen ensimmäinen Hollywood-elokuvansa oli Anna onnelle mahdollisuus (1992). Hän nousi tunnetuksi säveltämällä useita klassikkoromaaneista sovitettuja romanttisia elokuvia sekä hyödyntämällä toisinaan ei-länsimaisia musiikkityylejä ja soittimia. Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Oscarinsa hän voitti elokuvasta Emma (1996). Portman on saanut Oscar-ehdokkuudet myös elokuvista Oman elämänsä sankari (1999) ja Pieni suklaapuoti (2000), jälkimmäisestä myös Golden Globe -ehdokkuuden. Vuonna 2015 Portman voitti ensimmäisenä naissäveltäjänä Primetime Emmy -palkinnon tv-elokuvasta Bessie.

Portman on säveltänyt myös oopperoita ja konserttimusiikkia sinfoniaorkesterille. Hän sovittaa elokuvamusiikkinsakin useimmiten itse orkesterille. Portmanin puoliso on italialaissyntyinen elokuvatuottaja Uberto Pasolini.

Elokuvasävellyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rachel Portman Today's Life. Arkistoitu 3.12.2018. Viitattu 2.12.2018.