Pinokkion seikkailut (vuoden 1996 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pinokkion seikkailut
The Adventures of Pinocchio
DVD-julkaisun kansikuva
DVD-julkaisun kansikuva
Ohjaaja Steve Barron
Käsikirjoittaja Steve Barron
Barry Berman
Tom Benedek
Tuottaja Heinz Bibo
Donald Kushner
Raju Patel
Säveltäjä Rachel Portman
Kuvaaja Juan Ruiz Anchiá
Leikkaaja Sean Barton
Tuotantosuunnittelija Allan Cameron
Pääosat Martin Landau
Jonathan Taylor Thomas
Udo Kier
Rob Schneider
Bebe Neuwirth
Geneviève Bujold
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat, Italia, Ranska, Saksa, Tšekki, Iso-Britannia
Tuotantoyhtiö New Line Cinema
Levittäjä New Line Cinema
Ensi-ilta 1996
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $ 25 000 000
Seuraaja Pinokkion uudet seikkailut
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Pinokkion seikkailut (The Adventures of Pinocchio) on monen maan yhteistuotantona valmistunut Pinokkio-elokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1996. Elokuvan ohjasi Steve Barron, ja pääosissa ovat muun muassa Martin Landau, Jonathan Taylor Thomas, Udo Kier ja Geneviève Bujold. Elokuva kertoo tarinan puunuken matkasta oikeaksi pojaksi.

Tarina ei noudata juurikaan kirjan kaavaa, mistä se saikin paljon kritiikkiä Euroopassa.lähde? Elokuva on kuvattu yhteensä kolmessa maassa Kroatiassa, Britanniassa ja Tšekissä. Tšekissä elokuvaa kuvattiin Cesky Krumlovissa, Prahassa ja Trojan linnassa. Kaikki meri- ja rantakohtaukset kuvattiin Kroatiassa ja matka Terra Magicaan Durhamin putouksilla.

Elokuvan Pinokkion ja Monstro-valaan toteutti Jim Henson's Creature Shop. Pinokkioon käytettiin lähinnä animatroniikkaa, jolloin Pinokkio oli joissain kohtauksissa kauko-ohjattava ja joissain kohtauksissa tietokoneella toteutettu. Muutamassa kohtauksessa esiintyy myös stop-motion -tekniikkaa

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Tarina alkaa normaalista Pinokkio-tarinasta poikkeavasti, kun ystävällinen puuseppä Geppetto on salaa rakastunut naiseen nimeltä Leona. Geppetto ei kerro tuntemuksistaan tälle, vaan kaivertaa puuhun heidän nimikirjaimensa sydämen sisään. Myöhemmin salama kaataa kyseisen puun. Kolmenkymmenen vuoden kuluttua Geppetto on tunnettu ja arvostettu mutta köyhä ihminen, joka asuu yksin kissansa ja valmistamiensa nukkejen kanssa. Hän menee metsään hakemaan puita ja sattumalta löytää saman puun, jossa on hänen kaiverruksensa. Kun hän näkee sen, hän päättää tehdä siitä jotain aivan erityistä. Vähitellen nuken valmistuessa se alkaa liikehtiä hitaasti. Geppetto nimeää nukkensa Pinokkioksi.

Geppetton ollessa kylvyssä hän käskee puoliunessa juuri liikkeelle lähtenyttä Pinokkiota antamaan hänelle saippuan, mutta järkyttyy kun palaa taas tajuihinsa ja huomaa Pinokkion heränneen eloon. Ensin Geppetto alkaa tarkastella Pinokkiota, mutta tämä karkaa ja alkaa juoksennella talojen katoilla. Pinokkio havaitsee ympärillä liitelevät linnut ja yrittää itsekin lentää, mutta putoaa Leonan pyykkien sekaan joka pukee Pinokkion niillä. Kun Geppetto ja Leona vielä keskustelevat, Pinokkio katoaa mystisesti ja törmää pikkupoikaan, joka ihmettelee liikkuvaa nukkea. Poika ja Pinokkio alkavat leikkiä yhdessä, mutta Pinokkion juostessa pallon perässä hän huomaa pallon olevan Felinet-nimisen naisen käsissä. He alkavat jutella ja Pinokkio matkii hänen sanojaan. Pian Geppetto löytää Pinokkion ja kertoo Pinokkiolle, että Felinetiä ja tämän kumppania Volpea kannattaa välttää.

Volpe ja Felinet kertovat nukkemestari Lorenzinille löytäneensä uuden vetonaulan nukketeatteriin, ilman naruja liikkuvan nuken ja Lorenzini poikkeaa Geppetton luona. Hän on ostanut ennenkin Geppettolta nukkeja ja etsii nyt Pinokkiota. Kun Geppetto huomaa Lorenzinin olevan ovella, hän piilottaa Pinokkion kiireesti. Kun miehet tekevät kauppaa, Pinokkio huomaa kärpäsen ja lähtee sen perään. Lorenzini haluaisi ostaa Pinokkion ja Geppetto yrittää kertoa, ettei myy sitä. Silloin Pinokkion silmiin osuvat kouluun menevät pojat, joita Pinokkio seuraa kouluun. Siellä Pinokkio huomaa kahden pojan, Lorenzon (jota sanotaan Lampunsydämeksi) ja Saleon, tappavan kärpäsiä, ja käskee jättämään hänen ystävänsä kärpäset rauhaan. Tästä kimpaantuneena Pinokkio lyö Lampunsydäntä ja valehtelee lehtorille Lampunsydämen aloittaneen, jolloin Pinokkion nenä kasvaa, osuu liitujauheeseen ja aivastaa suurella nenällään lehtorin kasvoille. Lehtori heittää Pinokkion ulos luokasta.

Pinokkio lähtee apeana kotia päin, mutta hän huomaa "oikeiden" poikien syövän herkullisen näköisiä leivonnaisia ja menee leipomoon syömään ilman lupaa kymmenittäin kakkuja ja pullia. Kun leipuri ja tämän vaimo vihdoin näkevät Pinokkion tekoset, he alkavat jahdata nukkea ympäri leipomoa. Koko leipomo tuhoutuu samassa. Poliisit vievät Geppetton ja Pinokkion oikeuteen Pinokkion tihutyön takia. Geppetto määrätään maksamaan kymmenentuhatta liiraa vahingonkorvauksia ja viisi tuhatta oikeudenkäyntikuluja. Geppettolla ei ole sellaisia summia, joten hänet tuomitaan velkavankeuteen kolmeksi vuodeksi. Lorenzini tarjoutuu maksamaan Geppetton puolesta, mutta haluaa Pinokkion vastapalvelukseksi. Geppetto suostuu, osin siksi että pelkää tunteitaan nukkea kohtaan.

Lorenzini laittaa Pinokkion Odysseus-näytelmän pääosaan. Hänen tehtävänään on nujertaa ensin jättiläinen ja sitten tappaa Lorenzinin esittämä hai. Lorenzini puhaltaa chilien avulla hain suusta lieskoja. Pinokkio kääntää vahingossa laivaansa, ja purjeet syttyvät tuleen. Tämän takia todellisuudessa teatteriin syttyy tulipalo, ja Pinokkio karkaa teatterista mukanaan pelastamansa nuket. Hän on matkalla kotiin mutta tapaa Pepe-nimisen sirkan, joka kertoo minkälaisia kamaluuksia hänen kujeistaan voi olla hänelle itselleen ja muille, mutta Pinokkio ei käsitä sirkan kertomaa sanomaa. Hän hyppää jokeen turhautuneena ja nukahtaa kelluessaan vedessä. Aamulla hän on ajelehtinut metsään, josta hän löytää puun, josta hänet tehtiin. Koska puu on laho, hän menee sen sisälle, kokien että sinne hän kuuluu. Hänen kimppuunsa hyökkää pian tikka, jota hän pakenee luostariin. Samaan aikaan Leona ja Geppetto etsivät Pinokkiota kuumeisesti. Luostariin tulee samaan aikaan Volpe ja Felinet, jotka kehottavat Pinokkiota hautaamaan maahan Lorenzinilta saamansa kultarahat ja odottamaan, että niistä kasvaisi ihmeitä. Pinokkion odotellessa Volpe ja Felinet kuitenkin varastavat kolikot. Sitten Pepe ilmestyy taas ja sanoo: "Ihmeet eivät kasva puussa! Ihmeet kasvavat sydämessä!"

Vähän ajan päästä Pinokkiota vastaan tulee vankkurit, jotka ovat täynnä hänen koulutovereitaan. He kertovat olevansa matkalla vuonon kupeessa olevaan Terra Magicaan. Siellä kurittomat pikkupojat rikkovat ikkunoita, ajavat vuoristoradoissa, ammuskelevat pyssyillä, laukovat ilotulitteita ja tekevät kaikkea kiellettyä. Geppetton ja Leonan ollessa läheisellä rannalla he löytävät Pinokkion myssyn, joka putosi, kun pojat alittivat vesiputousta matkalla Terra Magicaan. Geppetto lähtee merelle etsimään Pinokkiota. Kun Lampunsydän kysyy Pinokkion kivääriä lainaksi, Pinokkio kieltäytyy ja Lampunsydän yrittää ottaa väkisin Rogerico-nimisen pojan kiväärin. Heidän tapellessaan kivääri laukeaa ja osuu Pinokkioon. Pinokkio, Lampunsydän, Saleo ja heidän ystävänsä Rogerico menevät aavemaiseen vuoristorataan. Junan loppupäässä erään patsaan suusta suihkuaa taikajuomaa heidän suuhunsa. Hetken päästä Saleo huomaa Lampunsydämelle kasvaneen hännän. Pojat alkavat muuttua aaseiksi, lukuun ottamatta Pinokkiota, koska hänen vatsaansa jäi reikiä, kun häntä ammuttiin ja taikajuoma virtaa ulos. Pinokkiolle kasvaa ainoastaan aasin korvat. Kummitusjuna päättyy karsinaan, jossa muut aasipojat ja Lorenzini kätyreineen ovat.

Yksi miehistä huomaa ettei Pinokkio ole muuttunut aasiksi, koska Pinokkio ei juonut vettä. Lorenzini raivostuu siitä. Samassa Lorenzinin ja hänen kätyreidensä neuvotellessa Pinokkio avaa karsinan ovet ja päästää aaseiksi muuttuneet pojat ulos. Lorenzini aikoo uittaa Pinokkion taikajuomassa. Sillä välin Pinokkio on mennyt ulos varoittamaan muita poikia Lorenzinin juonesta, käskemään olemaan juomatta taikajuomaa ja kehottamaan karkaamaan. Lorenzi valehtelee pojille ja sanoo Pinokkion varastaneen hänen aasinsa. Muut uskovat Lorenzinia, mutta aasiksi muuttunut Lampunsydän potkaisee Lorenzinin taikajuoma-altaaseen ja muuttuu siellä hirviövalaaksi.

Lampunsydän ja Pinokkio pakenevat muiden lasten kanssa kadulle. Pinokkio ja Lorenzo kävelevät rannalle ja tapaavat siellä Leonan. Hän kertoo Geppetton lähteneen etsimään häntä mereltä. Pinokkio ottaa pienen veneen ja lähtee etsimään isäänsä mereltä. Kun Pinokkio on soutanut tovin, kostoa janoava Lorenzini nielaisee Pinokkion. Geppetto ja Pinokkio tapaavat kuitenkin toisensa Lorenzinin vatsassa ja lähtevät pakenemaan hänen nielustaan. Kaksikko jää kuitenkin jumiin, eivätkä he pysty kiipeämään ylemmäs.Pinokkio alkaa kertoa valheita ja hänen nenänsä alkaa kasvaa. Tämän vuoksi Lorenzini alkaa yskiä ja he lentävät ulos. Lorenzini tukehtuu ja kuolee meren pohjaan.

Aalto heittää Geppetton ja Pinokkion rannalle, jossa Pinokkio luulee isänsä kuolleen. Kun Pinokkio halaa isäänsä ja alkaa itkeä, hän alkaa muuttua oikeaksi ihmiseksi. Tästä syystä Pinokkio alkaa riemuissaan juoksennella rannalla ja huomaa samalla simpukan sisään loukkuun jääneen Pepe-sirkan, joka raahaa matkalaukkuja. Pinokkio avaa simpukan ja Pepe lähtee ärtyneenä kiertämään maailmaa normaaliin tapaansa. Kotimatkalla Pinokkio käy vielä luostarin luona narraamassa Volpea ja Felinetiä. Pinokkio kertoo heille että Terra Magican vesi tekee rikkaaksi ja kaksikko tietenkin menee juomaan siitä. Vähän ajan päästä heidät näytetään ketuksi ja kissaksi muuttuneena ja myös Lampunsydän esiintyy taas ihmisenä. Pinokkio tulee Leonan ja Geppetton luo suuri kalikka kädessään ja sanoo Geppettolle lopuksi: "Voisitko kaivertaa minulle tyttöystävän?"

Eroja kirjaan ja Disney-versioon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lorenzinin hahmoon on yhdistetty kaikki kolme pääpahista: Stromboli, Ajuri ja Monstro (Rehti Repoa ja Kimiä lukuun ottamatta). Hän on aluksi nukketaiteilija, joka pitää samalla rikollisin keinoin lasten temmellyskenttää, jossa he muuttuvat aaseiksi ja muuttuu lopuksi itse valaaksi, jota aletaan haukkua Monstroksi.
  • Pinokkio syntyy elokuvassa, kun lumottu salama iskee puuhun ja Geppetto palaa vuosikymmenten päästä hakemaan puusta irronneen palan, josta Pinokkio tehdään. Kirjassa Pinokkion syntypuu alkaa puhua yhtäkkiä ilman syytä ja Disney-versiossa Pinokkio on ollut Geppetton työn alla jo kuukausia, mutta on elokuvan alussa jo loppusilausta vaille valmis.
  • Kirjassa pikkupojat viettävät huvipuistomaisella saarella viisi kuukautta (kirjassa Lelumaa, Disney-Pinokkiossa Huvitusten saari ja näytellyssä elokuvassa Terra Magica), molemmissa elokuvissa vain muutamia tunteja.
  • Kirjassa nukkemestari Stromboli (joka on tässä elokuvassa vastaavasti Lorenzini) antaa Pinokkiolle kolme kultarahaa. Elokuvassa hän antaa neljä ja piirretyssä taas ei ollenkaan, vaan laittaa Pinokkion häkkiin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva tuotti vain kolme viidesosaa alkuperäisestä budjetista. Se sai myös ankaraa kritiikkiä epäuskosta alkuperäiselle kirjalle, sillä ohjaaja Steve Barron muutti juonta ja useat hahmot omanlaisikseen. Hahmojen kohdalla hän esimerkiksi nimesi lähes kaikki henkilöt uudestaan, lisäsi omia ja kehitteli kirjan hahmoja muistuttavia henkilöitä. Lopulta kirjasta säilyi ainoastaan kolme muokkaamatonta ja nimeltään samaa hahmoa, jotka olivat itse Pinokkio, Geppetto ja Lampunsydän.

Suomenkielinen toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dubbauksesta vastasi Revolution Studios ja sen suomenkielisen version käänsi Jarkko Cairenius ja ohjasi Pekka Lehtosaari. Ääninä kuultiin jo aikaisemmin Pinokkiona kuultu Tuomas Oksanen sekä Vesa-Matti Loiri, Heikki Määttänen, Jukka Voutilainen, Jarmo Koski ja muutamia muita. Elokuvaa ei ole julkaistu Suomessa DVD:nä, toisin kuin jatko-osansa, pelkästään VHS:änä.