Raamatun ristiriidat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Raamatun ristiriidoilla tarkoitetaan samasta asiasta kertovien eri raamatunkohtien välillä olevia poikkeamia.

Esimerkki Raamatun ristiriidasta on Juudaksen kuolema. Apostolien teoissa Juudas kuolee suistumalla alas[1], kun taas Matteuksen evankeliumissa hän hirttäytyy viskattuaan hopearahat temppeliin.[2] Kertomusten eroja on pyritty selittämään hirttoköyden katkeamisella.[3][4]

Eri suhtautumistapoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raamatun ristiriidoista on käyty keskustelua koko sen olemassaolon ajan. Jo 300-luvulla monet teologit pitivät Raamattua osin ristiriitaisena ja kannattivat sen vertauskuvallista tulkintaa.[5] Varhainen Raamatun ristiriitaisuutta puoltava teos on Thomas Painen vuonna 1794 julkaistu teos The Age of Reason.

Jotkin juutalaisuuden ja kristinuskon suuntaukset pitävät Raamattua erehtymättömänä, kun taas toisten mielestä siinä on ristiriitoja tai muita epäselvyyksiä. Myös useimmat Raamatun virheettömyyttä kannattavat pitävät mahdollisena, että siinä on kopiointi- tai käännösvirheitä.[6] Islaminuskon mukaan Raamattu sisältää jumalallista ilmoitusta, joka kuitenkin on osittain turmeltunut.[7]

Maailmalla on uskonnollisia liikkeitä, jotka perustuvat tiettyyn raamatunkäännökseen ja korostavat sen virheettömyyttä. Tunnetuin on niin sanottu King James Only -liike, joka pitää englanninkielistä Kuningas Jaakon käännöstä virheettömänä. Liikkeen kannattajista osa pitää tätä käännöstä jopa parempana kuin varhaisia kopiota alkuteksteistä.

Thomas Mannfred Carlssonin mielestä Raamatun luotettavuus niin historiallisten kuin hengellistenkin tietojen lähteenä muuttuu kyseenalaiseksi, jos Raamatussa on ristiriitoja. Tällöin Raamattuun ja sen tarjoamaan tietoon Jumalasta tulisi suhtautua varauksellisesti.[8] Emeritusprofessori Heikki Räisäsen mukaan myös fundamentalisti valikoi ja tulkitsee. Raamatun vaikutushistoria on niin laaja, että siihen on mahdotonta tarttua ilman minkäänlaista ennakkokäsitystä. Traditio on yleensä aina Raamatun lukemisessa mukana.[9]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ap.t. 1:18
  2. Matt. 27:5
  3. Ismo Dunderberg et al.: Lukion uskonto: Riitit, myytit ja Raamattu. Helsinki, Otava, 1997
  4. Steven Elliott: The Death Of Judas
  5. dosentti Arto Siitosen filosofian historian luento, Helsingin Yliopisto, kevät 2001
  6. http://video.google.com/videoplay?docid=42385501735388990
  7. How does Islam view the Bible?
  8. http://www.vapaa-ajattelijat.fi/kritiikki/raamattu/raam1.html
  9. http://www.vantaanlauri.fi/arkisto/2007/2007-05-24/ajankohtaista/Kiehtovan_inhimillinen_Raamattu

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristiriitaisuuden puolesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aaltonen, V. T.: Ristiriitainen Raamattumme. Helsinki: Vapaa-ajattelijain liitto ry, 1955.
  • Paine, Thomas: The Age of Reason. (Alkuteos ilmestynyt 1794). Buffalo, New York: Prometheus Books, 1984. ISBN 0-87975-273-4.
  • Räisänen, Heikki: Tuhat ja yksi tulkintaa: Luova näkökulma Raamattuun. Helsinki: Yliopistopaino, 1989. ISBN 951-570-024-8.

Ristiriidattomuuden puolesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Antturi, Kai; Luoto, Valtter; Pehkonen, Seppo: Onko Raamattu Luotettava. Helsinki: Ristin Voitto Ry, 1985. ISBN 951-605-889-2.
  • Saarnivaara, Uuras: Voiko Raamattuun luottaa?: Raamatun johdanto-oppi, historia, arkeologia ja tulkinta. 3. korjattu painos. Suolahti: Ev. Lut. Herätysseura Ry, 1985. ISBN 951-689-055-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristiriitojen puolesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristiriidattomuuden puolesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]