RMS Atlantic

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
RMS Atlantic
RMS Atlantic
RMS Atlantic
Tyyppi linjalaiva
Lippuvaltio Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Omistaja Oceanic Steam Navigation Company
Rakennustelakka Harland and Wolff
Rakennusnumero 74
Hinta 120000 GBP
Vesillelasku 26. marraskuuta 1870
Neitsytmatka 8. kesäkuuta 1871
Status uponnut ajettuaan karille 1. huhtikuuta 1873
Tekniset tiedot
Pituus 128,4 m
Leveys 12,4 m
Bruttovetoisuus 3 707 brt
Nopeus 14 kn
Hyttejä 1 166

RMS Atlantic oli White Star Line -laivayhtiön omistama linjalaiva, joka liikennöi Atlantin yli Yhdistyneen kuningaskunnan ja New Yorkin välillä. Atlantic teki neitsytmatkansa 8. kesäkuuta 1871, mutta yhdeksännentoista matkansa aikana 1. huhtikuuta 1873 alus ajoi karille ja upposi Nova Scotian rannikolla, jolloin 562 ihmistä sai surmansa. RMS Atlanticin haaksirikko oli tuhoisin siviilimerionnettomuus vuoteen 1904 asti, jolloin SS Norge upposi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harland and Wolffin telakka rakensi RMS Atlanticin vuonna 1870 White Star Linelle. Aluksessa oli yhtä potkuria pyörittäneen 600-hevosvoimaisen höyrykoneen ohella neljä mastoa purjeineen. Alus teki 8. kesäkuuta 1871 neitsytmatkansa Liverpoolista Queenstownin kautta New Yorkiin. Alus siirrettiin yhdennentoista matkan jälkeen Liverpoolissa telakalle, jolloin siihen asennettiin värinän vaimentamiseksi kolmilapaisen potkurin tilalle nelilapainen.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Atlanticin uhreja haudataan

RMS Atlantic lähti 20. maaliskuuta 1873 Liverpoolista yhdeksännelletoista matkalleen. Mukana oli 952 henkilöä, joista 835 oli matkustajia. Miehistö päätti saapua satamaan Halifaxissa Nova Scotiassa ja täydentää siellä hiilivarastojaan.

Atlantic purjehti 31. maaliskuuta myrskyn mukana matkaten noin 12 solmun nopeudella (22 kilometriä tunnissa) kohti Terence Bayta, Nova Scotiassa. Alueella näkyvyys oli heikko ja merenkäynti kova. Miehistön ja matkustajien tietämättä alus oli suunnilleen 12½ mailia (20 kilometriä) Halifax Harbourin länsipuolella.

Atlantic osui 1. huhtikuuta 1873 kello 2:00 vedenalaiseen kiveen ”Marrin päähän” 50 mailin päässä Meaghernin saaresta. Miehistö laski pelastusveneitä, mutta ne huuhtoutuivat mereen laivan alkaessa täyttyä vedellä. Lastiluettelon mukaan kaikki aluksella olleet 156 naista ja 189 lasta (mukaan lukien kaksi matkan aikana syntynyttä) menehtyivät lukuun ottamatta yhtä poikaa, nimeltään John Hanly tai Hindley.lähde? Laivan koko miehistö jäi kuitenkin henkiin. Kaikkiaan 952:sta laivalla olleesta matkustajasta ja miehistön jäsenestä 390 jäi eloon. Kanadalainen hallitustutkimus päätti onnettomuutta käsitelleen lausuntonsa sanoihin: ”kapteeni Williamsin käytös onnettomuutta edeltäneen 12 ja 14 tunnin aikana oli vakavasti ristiriidassa sen kanssa mitä olisi pitänyt miehen käytöksen olla hänen luottamusasemaansa nähden”.lähde?

Atlanticin onnettomuus oli tuhoisin siviilimerenkulun onnettomuus Atlantilla vuoteen 1904 saakka, jolloin SS Norge upposi kesäkuun 28. päivänä.

Hylky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyään Atlantic makaa 90 jalan syvyydessälähde?. Useissa hylyn nosto-operaatioissa kerätyt esineet ovat näytteillä Atlantin merimuseossa Halifaxissa, Nova Scotiassa ja Interprepation Centerissä ja osa myös Atlanticin perintöpuistossa[1].

Kun ruumiit löydettiin ja valmisteltiin hautausta varten, havaittiin, että yksi miehistön jäsenistä oli itse asiassa noin 25-vuotias nainen. Sanomalehtijutun mukaan toiset miehistön jäsenetkään eivät olleet tienneet hänen sukupuoltaan.

Atlantic oli toinen White Star Linen vuorolaiva (ensimmäinen oli RMS Oceanic), mutta se sai mainetta olemalla ensimmäinen uponnut White Star Linen höyrylaiva (vaikka yhtiö oli aikaisemmin menettänyt RMS Tayleurin Dublin Bayssa vuonna 1857). White Star Linen muita Atlantilla menettämiä aluksia ovat SS Naronic, RMS Republic ja RMS Titanic.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • de Kerbrech, Richard: Ships of the White Star Line. Hersham, Surrey, UK: Ian Allan Publishing Ltd., 2009. ISBN 978-0-7110-3366-5. (englanniksi)
  • Lynch, John: Belfast Built Ships. Stroud, Englanti: The History Press, 2012. ISBN 978-0-7524-6339-5. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]