REC (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
REC
Ohjaaja Jaume Balagueró
Paco Plaza
Käsikirjoittaja Jaume Balagueró
Luis A. Berdejo
Paco Plaza
Tuottaja Julio Fernández
Kuvaaja Pablo Rosso
Leikkaaja David Gallart
Pääosat Manuela Velasco
Ferrán Terraza
Pablo Rosso
David Vert
Jorge-Yamam Serrano
Vicente Gil
Carlos Vicente
Maria Lanau
Valmistustiedot
Valmistusmaa Espanja
Tuotantoyhtiö Filmax International
Ensi-ilta Italia 29. elokuuta 2007 (Venetsian elokuvajuhlat)
Espanja 23. marraskuuta 2007
Suomi 18. huhtikuuta 2008
Kesto 78 minuuttia
Alkuperäiskieli espanja
Budjetti 2 000 000 dollaria
Tuotto 32 492 948 dollaria
Seuraaja REC 2
Aiheesta muualla
IMDb
AllMovie

REC on vuonna 2007 ensi-iltansa saanut espanjalainen kauhuelokuva, jonka ovat ohjanneet Jaume Balagueró ja Paco Plaza.

Ohjaajat halusivat elokuvasta täysin erilaisen kuin mihin ihmiset ovat tottuneet.lähde? Näyttelijöiksi valittiin ennestään tuntemattomia lukuun ottamatta toimittaja Ángelaa esittänyt oikea toimittaja.

Elokuva on saanut kaksi jatko-osaa: REC 2 (2009) ja REC 3: Genesis (2012). Sarjan neljäs osa REC 4: Apocalypse sai ensi-iltansa lokakuussa 2014.

Aiheesta on tehty yhdysvaltalaisia versioita: ensimmäiseen ja toiseen osaan perustuvat filmit ovat Karanteeni (2008) ja Karanteeni 2: Terminaali (2011).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pieni kuvausryhmä seuraa Barcelonan palokunnan yöllistä toimintaa. Kun hälytys soi, palomiehet Manu ja Álex lähtevät kuvausryhmän kanssa pelastamaan vanhaa naista tämän asunnosta. Ryhmän seuraan liittyy myös kaksi poliisikonstaapelia. Vanha nainen puree vanhempaa poliisimiestä kaulaan, jolloin syljen mukana levittyvä tauti pääsee valloilleen. Myös Álex saa pureman. Poliisit ovat eristäneet talon ulkopuolelta, koska sisällä epäillään olevan kemiallista virusta. Taloon saapuva terveystarkastaja kertoo, että eläinlääkärille oli tuotu koira, joka oli vaipunut koomaan. Koomasta herättyään koira oli ollut luonnottoman aggressiivinen ja oli hyökännyt muiden eläinten kimppuun.

Álex herää zombina ja yrittää purra sairaanhoitajaksi opiskeleva Guillemia. Muut pakenevat huoneesta ja jättävät Guillemin saastuneiden tapettavaksi, vaikkei tätä oltu purtu – terveystarkastaja ei halua ottaa riskejä. Toimittaja Ángela haastattelee seitsemänvuotiasta Jennifer-tyttöä ja tajuaa, että koira oli tämän. Tytöllä on risatulehdus, ja hänen äitinsä pitää tyttöä sylissään. Tyttö kuitenkin muuttuu pedoksi ja juoksee yläkertaan. Äiti kiinnitetään varmuuden vuoksi käsiraudoilla kaiteeseen, sillä Jennifer oli oksentanut äitinsä päälle verta. Manu, poliisi ja kuvaaja Pablo menevät tytön perään. Poliisi yrittää antaa tytölle ruiskeen, mutta Jennifer puree häntä. Manu ja Pablo juoksevat pakoon, ja Manu tappaa vanhan naisen lekalla.

Ángela yrittää saada Jenniferin äitiä pois käsiraudoista, mutta Manu estää häntä, kunnes infektion saaneet saavat turvaoven auki ja purevat äitiä. Ángela, Manu ja Pablo menevät erään keski-ikäisen talon asukkaan, Cesárin, asuntoon. Cesár kertoo, että terveystarkastajaa on purtu. Cesár keksii, että he voisivat paeta ylimpään kerrokseen, mutta terveystarkastaja saa purtua häntä. Ángela, Manu ja Pablo yrittävät päästä ylemmäs taloon. Ángela ja Pablo hakevat avaimia erään asukkaan asunnosta, ja Manu jää odottamaan käytävään. Kaksikko löytää avaimen, mutta Manu on saanut pureman.

Ángela ja Pablo etenevät ylimpään asuntoon. Ensimmäinen huone on täynnä sanomalehtiartikkeleita riivatusta tytöstä. Ángela löytää nauhurin ja kuuntelee sen Pablon kanssa. Heille selviää, että riivattu tyttö on juuri kyseisessä asunnossa. Katossa oleva luukku avautuu. Pablo kuvaa ullakkoa, ja jokin lyö kameraa niin, että sen lamppu hajoaa. Pablo laittaa päälle yökuvauksen, ja pian hän huomaa pedon. He piilottelevat pedolta pimeässä. Kaksikko yrittää ohittaa petoa, mutta he törmäävät johonkin ja aiheuttavat melua, jonka peto havaitsee. Pablo käskee Angelan juosta, ja peto tappaa Pablon vasaralla ja puree tätä. Angela yrittää olla huomaamaton makaamalla lattialla, mutta peto löytää hänet ja vetää jaloista toiseen huoneeseen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Manuela Velasco  … Ángela Vidal  
 Ferran Terraza  … Manu  
 Pablo Rosso  … Pablo  
 David Vert  … Álex  
 Jorge-Yamam Serrano  … poliisi  
 Vicente Gil  … poliisi  
 Carlos Vicente  … Guillem Marimon  
 Maria Lanau  … äiti  
 Claudia Silva  … Jennifer  
 Carlos Lasarte  … César  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ilja Rautsi: [Rec (2007)] 28.8.2008. Elitisti.