Quebec Bulldogs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Quebec Bulldogs
Perustettu 1888
Lakkautettu 1920
Kaupunki Quebec City, Quebec
Kotiareena Colisee de Quebec
Sarja AHA, CAHL, ECAHA, CHA, NHA, NHL
Värit Sininen ja valkoinen
Stanley Cupit 1912, 1913[1]

Quebec Bulldogs oli yksi National Hockey Leaguen perustajaseuroja. Bulldogsin virallinen nimi oli Quebec Athletics, jonka käyttö oli erittäin harvinaista. Seura perustettiin jo vuonna 1888 ja se ehti pelata kuudessa eri liigassa ennen lopettamistaan.

Bulldogs aloitti jääkiekkoilun Amateur Hockey Association -sarjassa. Muutaman pienemmän sarjan kautta he olivat lopulta yksi Canadian Hockey Association -sarjan perustajista vuonna 1909. CHA ei kuitenkaan pysynyt pystyssä kuukautta pidempään, kun National Hockey Association perustettiin. Bulldogs epäröi ensin siirtymistä NHA:iin, mutta vuoden kuluttua hekin siirtyivät siihen.

Ensimmäinen kausi NHA:ssa ei sujunut suunnitelmien mukaan, mutta seuraavalla kaudella he olivat liigan ylivoimaisesti paras joukkue. Joe Malone teki 18:ssa pelissä 21 maalia ja Jack McDonald samassa ajassa 18 maalia. Stanley Cup -finaalissa Bulldogs kaatoi Moncton Victoriasin helposti kahdessa ottelussa maalierolla 17–3.

Seuraavalla kaudella Bulldogs jatkoi siitä mihin edellisellä jäi. Malone teki 20:ssä ottelussa huimat 43 maalia ja Tommy Smith 39 maalia. Näiden kahden johdolla Bulldogs murskasi finaalissa Sydney Millionairesin yhtä ylivoimaisesti kuin Victoriasin vuotta aikaisemmin. Ongelmia Bulldogsille aiheutti kuitenkin Pasific Coast Hockey Associationissa pelannut Victoria Aristocrats, joka haastoi Bulldogsin pelaamaan Stanley Cupista. Bulldogsia pidettiin selvänä ennakkosuosikkina, mutta Aristocrats venyi viimeisessä ottelussa 6–1 voittoon ja voitti Stanley Cupin. Hetkeä myöhemmin Aristocratsin voitto hylättiin, koska heidän haasteensa Bulldogsille ei ollut virallinen. Näin ollen Bulldogs sai pitää mestaruutensa.

Tämän jälkeen alkoi Bulldogsin alamäki. NHA:ssa ei tullut enää menestystä seuraavilla kausilla ja vuonna 1917 heitä pyydettiin yhdeksi NHL:n perustajaseuraksi. He eivät pelanneet ensimmäisillä kausilla, mutta kaudella 1919–1920 he palasivat kentille. Jälleen Malone voitti liigan maalipörssin 39:llä maalilla, mutta joukkue ei paljoa juhlinut. Neljä voittoa ja 20 häviötä saivat joukkueen omistajat miettimään uusia vaihtoehtoja. Lopulta seura siirrettiin Hamiltoniin pelaamaan ja sen nimeksi vaihdettiin Hamilton Tigers.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtamo, Keijo (toim.): Fokus-Urheilu 2, s. 183. Otava, 1970.
Bulldogsien stanley cup joukkue vuodelta 1913
Tämä urheiluseuraan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.