Qin Shi Huangdi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Qin Shi Huangdi
Qin Shi Huangdi
Qin Shi Huangdi
Kiinan keisari
221 eaa.210 eaa.
Seuraaja Qin Er Shi
Qinin kuningas
247 eaa.221 eaa.

Qin Shi Huangdi (秦始皇帝, alk. Zheng 政, myös Qin Shi Huang, marras-/joulukuu 260 eaa.10. syyskuuta 210 eaa.) oli Qinin valtakunnan kuningas 247 eaa.221 eaa. ja sen jälkeen yhdistyneen Kiinan Qin-dynastian ensimmäinen keisari 221 eaa. – 210 eaa.[1] Hänen nimessään 'huangdi' tarkoittaa suomeksi "keisaria". Hän itse kehitti tämän aikanaan uuden sanan yhdistämällä sanat 'huáng' (皇) ja 'dì' (帝). 'Huáng' tarkoittaa 'suuri' tai 'loistava' ja 'dì' tarkoittaa 'herraa' merkityksessä 'herra Jumala'.lähde?

Qin Shi Huang syntyi Qin-valtiossa, joka oli sen ajan Kiinassa sijaitsevista feodaalivaltioista voimakkain. Hänen isänsä oli kuninkaallisen perheen prinssi. Tuohon aikaan Qin kävi useita sotia ympäröiviä valtioita vastaan välillä hyökäten, välillä puolustaen. Qin Shi Huang oli 21-vuotias, kun hänestä tuli yhtenäisen Kiinan kuningas. Tosin siihen aikaan valtiota kutsuttiin Qin valtioksi. Yhdessä hänen pääministerinsä Li Si kanssa he aloittivat suuria uudistuksia ja massiivisia rakennusprojekteja, kuten Kiinan muurin edeltäjän rakentamisen. Jälkipolvien kannalta merkittävämpiä uudistuksia olivat kiinan kirjoitusjärjestelmän yhdenmukaistaminen ja valtakunnan jakaminen keskitetysti hallittuihin maakuntiin.[2] Hän myös yhtenäisti raha-, paino ja pituusasteikot.[3] Toisaalta Qin Shi Huangdin kerrotaan vainonneen kirjailijoita ja filosofeja sekä tuhonneen edellisiltä aikakausilta peräisin olevia käsikirjoituksia.lähde?

Qin Shi Huangdi rakennutti itselleen valtavan hautamausoleumin nykyisin Xi'anin kaupungin lähettyville. Hautaa vartioimaan rakennettu yli 7000 sotilaspatsaasta koostuva Terrakotta-armeija on nykyään Kiinan tunnetuimpia nähtävyyksiä.[3]

Qin Shi Huang jakoi maan 36 provinssiin, joissa jokaisessa oli kolme kuvernööriä; yksi vastasi alueen armeijasta, yksi kansasta ja kolmas oli kahden edellä mainitun välittäjä. Kuvernöörit olivat keisarin nimittämiä, ja toisaalta keisari saattoi erottaa heidät. Kansasta vastaava kuvernööri valittiin aina muutaman vuoden välein, jottei hän loisi itselleen liian suurta mahtia. Qin Shi Huang rakensi myös kattavan tie- ja kanavaverkon provinssien välille tehostamaan kauppaa ja nopeuttamaan armeijan liikkeitä siirtymään kapinalliseen provinssiin.lähde?

Kerrotaan, että Qin Shi Huangdin suurin unelma oli elää ikuisesti. Tarun mukaan hän uskoi elohopean pidentävän elinikää ja söi sitä. Kerran hän lähti ampumaan varsijousella mereen uskoen ampuvan valtavia kaloja, koska ne estivät pääsyn ikuisen elämän saarelle. Hänen kuolemansa jälkeen hänen pojastaan Ying Huhaista (秦二世) tuli seuraava keisari. Ying Huhai tunnetaan myös nimellä Qin Er Shi (秦二世), seuraavan sukupolven Qin. Hänen valtakautensa jäi kuitenkin lyhyeksi.lähde?

Vaikka Qin Shi Huangdi oli tyrannimainen hallitsija, häntä pidetään Kiinan historiassa eräänlaisena yhdistetyn Kiinan isänä ja yli-ihmisenä. Hänen aikanaan lait olivat äärimmäisen tiukat, ja valtion pääkaupunkina oli Xi'an. Myös Mao Zedong ihaili Qin Shi Huangdin johtamistaitoa ja tämän kykyä keskittyä suuriin linjoihin pienten yksityiskohtien sijaan.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shihuangdi Encyclopedia Britannica. Viitattu 27.10.2013.
  2. Emperor Qin Shi Huang -- First Emperor of China Travel China Guide. Viitattu 27.10.2013.
  3. a b Terra-Cotta Army Protects First Emperor's Tomb National Geographic. Viitattu 27.10.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.