Qin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Qin
778 eaa.–206 eaa.


Qin ja sen naapurivaltiot noin 260 eaa.

Valtiomuoto monarkia
Edeltäjä Zhou-dynastia
Seuraaja Qin-dynastia

Qin (Wade-Giles: Ch'in, myös Tsin) oli valtio Kiinassa kevättä ja syksyä- sekä taistelevien läänitysvaltioiden aikakausina vuosina 778 eaa.206 eaa.

Lännessä sijainnut Qinin valtio oli alun perin sotilaallisesti ja taloudellisesti heikko ja aikaansa jäljessä, mutta uudistusten myötä siitä kehittyi kovalla kurilla johdettu voimakas valtio, joka voitti lopulta suuren Chu-valtionkin. Vuonna 247 eaa. valtion johtoon nousi Zheng, jonka johdolla Qinin joukot valtasivat Hanin, Zhaon, Wein, Chun, Yanin ja Qin vuoteen 221 eaa. mennessä. Tästä alkoi Qin-dynastian aika, jolloin Zheng hallitsi nimellä Qin Shi Huangdi.

Kiinan hajottua monien paikallisten mahtimiesten hallittavaksi itäisen Zhou-dynastian aikoihin lännessä Wei-joen laaksossa sijainnut Qin oli syntyneistä valtioista kaikkein heikoin ja vähiten kehittynyt.lähde? Vuoret suojasivat osaa maasta, jonka oli taisteltava xiongnu-kansaa vastaan. Alussa Qin kärsi tappioita taisteluissa muita kiinalaisvaltioita vastaan.

Qinillä oli vähiten feodaalista painolastia,selvennä ja sen johtajat alkoivat lujalla, ankarallakin kädellä uudistaa maataan. He tekivät siitä lujasti keskitetyn virkamiesvaltion, jossa perinnöllisyydellä ei ollut merkitystä. Kovalla kurilla saatiin mobilisoitua liikkeelle voimakkaita armeijoita, joiden avulla Kiina valloitettiin vähän yli sadan vuoden kuluessa. Shu ja Ba vallattiin jo 316 eaa. ja suurin osa Kiinan valtioista viimeisen yhdeksän vuoden sisään 230–221 eaa. Pahin vastustaja, Keltaisestajoesta etelään sijainnut Chu kukistui 223 eaa. ja idässä rannikolla ollut Qi 221 eaa.

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.