Pysäköintiavustaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pysäköintiavustajan tunnistimet (pienet renkaat kuvan alareunassa) auton etupuskurissa, jotka toimivat samalla pysäköintitutkan tunnistimina

Pysäköintiavustaja on elektroninen ohjausjärjestelmä, joka nimensä mukaisesti avustaa auton pysäköinnissä. Sen avulla kokematonkin kuljettaja saa autonsa taskuparkkiin pelkästään kaasua ja jarrua säätelemällä.

Pysäköintiavustajia on kehitelty usean eri autonvalmistajan piirissä. Kaupallisen sovelluksen esitteli ensimmäisenä Toyota Prius-hybridiautossaan vuonna 2004. Volkswagen on tarjosi avustajaa lisävarusteena Touran-malliin vuodesta 2007, kuten myös Lexus LS-mallissaan. BMW esitteli pysäköintiavustajaa asennettuna 750i -malliinsa. Vuodesta 2010 lähtien pysäköintiavustaja on ollut tarjolla lähes jokaisella automerkillä, monissa se on jo vakiovaruste.

Järjestelmä perustuu akustisiin tunnistimiin, jotka riittävän kokoisen pysäköintitilan havaittuaan ilmoittavat siitä kuljettajalle. Jos kuljettaja päättää pysäköidä, hän aktivoi automaattiohjauksen. Auton etupyörät kääntyvät täyssähköisen ohjaustehostimen avulla oikeaan kulmaan ja kuljettaja vastaa ajoneuvon liikkumisesta painamalla kaasua. Järjestelmän tunnistimet ovat käytännössä samoja kuin tavanomaisessa peruutustutkassa, joka kykenee antamaan ainoastaan ääni- tai optisia merkkejä lähestyvistä esteistä.

Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.