Pyhän Yrjön kappeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Yrjön kappeli

Pyhän Yrjön kappeli (engl. St. George's Chapel) on Englannissa Windsorin linnan yhteydessä oleva merkittävä historiallinen ja kuninkaallinen rakennus. Kappeli on rakennettu 1300-luvullalähde?, ja kuninkaallisia sinne on haudattu 1400-luvulta lähtien. Kappeli edustaa goottilaista arkkitehtuuria.[1]

Kappeli on toiminut keskeisenä paikkana Britannian kuninkaallisen perheen seremonioissa, kuten kasteissa, häissä ja hautajaisissa. Esimerkiksi prinssi Harry ja Meghan Markle vihkittiin kappelissa vuonna 2018, mikä toi sen suuren yleisön parempaan tietoisuuteen. Monet kuninkaalliset hautapaikat sijaitsevat kappelissa,[1] ja se toimii myös monien merkkihenkilöiden muistomerkkinä.lähde?

Kappelissa on mahtipontisia holveja ja korkea katto, ja sen yksityiskohdat ja koristeet edustavat aikansa mestariteoksia.lähde? Sisätilat ovat koristeltu lasimaalauksin, veistoksin ja taide-esinein.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Prinssi Philip haudataan hänelle rakkaaseen Pyhän Yrjön kappeliin, pappi oli Philipin hyvä ystävä. Kirkko ja kaupunki, 16.4.2021. Artikkelin verkkoversio.