Pyhän Pietarin kirkko (Brighton)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pyhän Pietarin kirkko
St Peter's Church, York Place, Brighton (March 2013) (8).JPG
Sijainti Brighton, Brighton & Hove, Englanti
Koordinaatit 50°49′42.1″N, 000°08′06.0″W
Seurakunta Brighton, Englanti
Rakentamisvuosi 1828
Suunnittelija Charles Barry
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pyhän Pietarin kirkko (engl. St Peter's Church), on Brightonissa, Englannissa sijaitseva anglikaaninen kirkko. Kirkko sijaitsee lähellä Brightonin keskustaa kahden päätien, A23:n ja A270:n välissä. St Peterin kirkko rakennettiin vuosina 1824–1828 ja sen suunnitteli Charles Barry, ja se on luultavasti yksi hienoimpia esimerkkejäselvennä ennen viktoriaanista uusgotiikan tyyliä. St Peterin kirkko on kuulunut Brightonin seurakunnalle vuodesta 1873 ja siihen viitataan joskus epävirallisesti "Brightonin katedraalina".

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän Pietarin kirkko rakennettiin alun perin kappeliksi. Kirkon suunnittelun avoimen kilpailun voitti Charles Barry vain hieman yli kaksikymmentävuotiaana. Kirkko rakennettiin arviolta 1300- ja 1400-lukujen kohtisuoran ja myöhäisen gotiikan tyyliseksi, tyypilliseksi niin kutsutuksi valtuutettujen kirkoksi, joista St Peterin kirkko oli yksi.

Kirkon rakentaminen aloitettiin toukokuussa 1824 paikkaan, mikä oli siihen aikaan kaupungin "sisäänkäynti", mutta mikä on nykyään kaupungin keskusta. Barry suunnitteli vuonna 1841 kirkkoon tornin, mitä ei kuitenkaan koskaan rakennettu. Sivukäytävissä oli alun perin taideteoksia, mutta ne poistettiin Oxfordin liikkeen seurauksena.

Barryn kuusikulmainen alttarikomero purettiin vuonna 1898 suuremman, Somers Clarken ja J. T. Mickelthwaiten suunnitteleman, hiekkakivestä tehdyn pääkuoren tieltä. Rakennustyö jatkui vuoteen 1906 saakka. Uusi pääkuori, 16,2 m korkea ja 10,7 m leveä, siunattiin Canterburyn arkkipiispan läsnä ollessa.

Pyhän Pietarin kirkossa on valikoima lasimaalattuja ikkunoita, joista suurin osa on Charles Eamer Kempen tekemiä. Kirkon maantieteellisessä pohjoisosassa on ikkuna kuningatar Viktorian muistoksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.