Pyhän Luukkaan akatemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Accademia Nazionale di San Luca Palazzo Carpegnassa.
Guercino: Pyhä Luukas näyttää Neitsyt Marian muotokuvaa.

Pyhän Luukkaan akatemia eli Accademia di San Luca perustettiin taiteilijoiden yhdistyksenä Roomassa vuonna 1577 Federico Zuccarin johdolla. Sen tarkoituksena oli nostaa taiteilijoiden, eli taidemaalarien, kuvanveistäjien ja arkkitehtien työ pelkkien käsityöläisten tekemän työn yläpuolelle. Muita perustajia olivat Girolamo Muziano ja Pietro Olivieri. Akatemia sai nimensä Pyhän Luukkaan mukaan. Legendan mukaan Luukas oli maalannut Neitsyt Mariasta muotokuvan, ja hänestä oli siksi tullut maalarikiltojen suojeluspyhimys.

Akatemia toimii yhä nimellä Accademia Nazionale di San Luca. Akatemia sijaitsee nykyisin Palazzo Carpegnassa, Piazza dell’Accademia di San Lucan varrella. Aiemmat 1500-luvulta alkaen käytössä olleet tilat eivät ole säilyneet, mutta akatemian kirkko Santi Luca e Martina kylläkin. Arkkitehti Pietro da Cortonan suunnitteleman kirkon julkisivu on Forum Romanumiin päin. Alusta asti jokaisen akatemian jäsenyyteen hakevan tuli lahjoittaa yksi teos kokoelmiin, joten akatemian taidekokoelma on runsas. Siihen kuuluu maalauksia, veistoksia, noin 500 muotokuvaa ja huomattava piirustuskokoelma.

Pyhän Luukkaan akatemian edeltäjä oli Compagnia di San Luca, maalarien ja miniatyristien kilta. Vuonna 1620 paavi Urbanus VIII antoi sille oikeudet hyväksyä ketkä saattoivat toimia taiteilijoina Roomassa.[1] Akatemian alkuvuosina paavillinen auktoriteetti valvoi tarkoin sen toimintaa. Sen johtajiin oli kuulunut monia tunnettuja 1600-luvun taiteilijoita, kuten Bernini ja Cortona. Tosin osa maineikkaista taiteilijoista ei koskaan joko liittynyt tai tullut hyväksytyksi akatemiaan.

  • Haskell, Francis: Patrons and Painters: Art and Society in Baroque Italy, luku 8, s. 18–19. Yale University Press, 1993.
  1. Haskell, s. 18

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]