Cortona

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cortona
Näkymä Cortonaan
Näkymä Cortonaan
Valtio Italia
Alue Toscana
Maakunta Arezzo
Hallinto
 – Pormestari Andrea Vignini
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 342,33 km²
Väkiluku (2009) 23 041

Cortona on kunta Italian Toscanassa. Se sijaitsee Arezzon maakunnan kaakkois-osassa korkealla Monte Egidio -vuoren rinteellä, 650m merenpinnan yläpuolella. Sieltä on näkymä yli Val di Chianan laakson. Kunnan kaupunkikeskus on muurin ympäröimä. Muurissa on 7 porttia sekä Piazzale Caribaldi, joista pääsee kaupunkiin. Koska kaupunki on rakennettu vuoren rinteeseen, on sen kapeat kadut paikoin melko jyrkkiä. Cortona on turistien suosima kaupunki.

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanella di Pitagora -etruskihauta Cortonassa

Kaupungin korkeimmalla kohdalla on Medicien rakennuttama linnoitus Fortezza Medicea di Girifalco. Linnoitus rakennettiin 1556-1561 ja siinä on 4 bastionia. Samalla paikalla on ollut linnoitus jo aiemmin, mistä varhaisimmat tiedot ovat vuodelta 1258.

Cortonan kaupungissa on lukuisia kirkkoja ja luostareita. Linnoituksen vieressä on Santuario Santa Margherita, minkä alttarilla on kirkon pyhimyksen, Santa Margheritan (k.1297), muumio nähtävillä. Muita keskeisiä kirkkoja ovat il Duomo korkeine torneineen, San Francesco sekä muurin ulkopuolella sijaitseva San Domenico (rakennettu 1391-1438).

Kaupungin keskeisin paikka on kaupungintalo Palazzo Communale sekä sen edessä oleva aukio Piazza della Repubblica, mistä lähtevät kaupungin tärkeimmät kadut. Palazzo Communale on ollut samalla paikalla jo 1100-luvun alkupuolelta saakka, kuitenkin aikojen saatossa useasti uudistettu erilaisten tuhojen jälkeen.

Yhteen kaupungin monista palatseista, Palazzo Casaliin, on rakennettu yleinen kirjasto sekä museo MAEC. MAEC eli Museo dell’ Accademia Etrusca e della Città di Cortona esittelee laajasti samalla paikalla sijainneen etruskien kaupungin historiaa. Näytteillä on runsaasti niin erilaisia taidokkaasti valmistettuja käyttöesineitä kuin myös koruja ja taide-esineitä. Cortonan paikalla sijainnut muinainen etruskien kaupunkivaltio on ollut olemassa jo kahdeksannella vuosisadalla eaa.

Kuuluisia cortonalaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa on paljon ravintoloita ja putiikkeja. Suuremmat kaupat ja marketit ovat alhaalla laaksossa Camucian kaupungissa. Siellä on myös rautatieasema, mistä pääsee Firenzeen tunneittain. Junamatka Firenzeen kestää noin 1,5 tuntia.[1]

Alueen viini sai vuonna 1999 laatuluokituksen DOC Cortona.[2]

Cortonan kaupungissa on kuvattu elokuva Toscanan auringon alla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cortona, city of art - Guide book of Cortona
  • Firenze ja Toscana, Tammi 2007

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Aikataulu Terontola-Camucia-Firenze 2009
  2. Road map of DOC Cortona production area 2009
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Cortona.