Fortezza Medicea di Girifalco

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fortezza di Girifalco

Fortezza Medicea di Girifalco on linnoitus, joka sijaitsee Cortonan kaupungissa.

Kaupungin korkeimmalla paikalla on todennäköisesti ollut linnoitus jo muinaisilla ajoilla. Alueella näkyy vieläkin osia etruskilaislinnoituksesta. Varhaisimmat kirjatut tiedot tällä paikalla olleesta linnoituksesta ovat vuodelta 1258.

Nykyinen linnoitus rakennettiin 1556-1561 suurherttua Cosimo I de' Medicinin käskystä. Linnoituksen suunnitteli kuuluisa sotilasinsinööri Gabrio Serbelloni, joka oli myös paavi Pius IV veljenpoika. Linna on puolisuunnikkaan muotoinen ja sitä ympäröivässä linnakkeessa on neljä bastionia, joista linnaa oli hyvä puolustaa.

Vuonna 1943 Saksan joukot piilottivat yli sata tonnia kultaa Fortezzan linnoitukseen. Suuri osa kullasta vietiin pois ennen sodan päättymistä, mutta amerikkalaisten vallatessa linnoituksen, kultaa oli jäljellä vielä yli 40 miljoonan euron arvosta.[1]

Linnoitusta on viime vuosina kunnostettu ja se on vielä osittain suljettu (2009). Linnoitukseen pääsee tutustumaan ja siellä pidetään erilaisia kulttuuritapahtumia, kuten nykytaiteen näyttelyitä.

  • Cortona, city of art – Guide book of Cortona
  1. Tieteen Kuvalehti Historia (11/2008)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]