Pyhä Tatiana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhä Tatjana
Pyhää Tatianaa esittävä venäläinen ikoni 1800-luvulta
Pyhää Tatianaa esittävä venäläinen ikoni 1800-luvulta
Henkilötiedot
Kuollut12. tammikuuta n. 226
Rooma, Italia
Kansalaisuus roomalainen

Pyhä Tatiana Roomalainen (myös Tatjana, Tatienne, Martina tai Rooman Tatiana) oli 200-luvulla elänyt roomalainen kristitty diakonissa, joka kärsi marttyyrikuoleman Aleksanteri Severuksen hallitessa.[1]

Legendan mukana Tatiana oli roomalaisen virkamiehen tytär. Hänen isänsä oli salaa kristitty ja kasvatti tyttärensä kristityksi. Tatianasta tuli kirkon diakonissa. Se oli kuitenkin vaarallista, ja eräänä päivänä lakimies Ulpianus vangitsi Tatianan ja yritti pakottaa hänet uhraamaan Apollolle. Tatiana rukoili, ja pian tuli maanjäristys, joka tuhosi Apollon patsaan ja osan temppelistä.

Tatiana tehtiin tällöin sokeaksi, ja häntä ruoskittiin kaksi päivää, kunnes hänet vietiin sirkukseen ja heitettiin nälkäliselle leijonalle. Mutta leijona ei syönyt häntä, vaan meni makuulle hänen jalkojensa viereen. Tämä johti siihen, että julistettiin kuoleman­tuomio, ja sen jälkeen, kun Tatianaa oli kidutettu, hänen kaulansa katkaistiin miekalla 12. tammikuuta vuonna 225 tai 230.

Pyhän Tatianan mestausta kuvaava maalaus Basileios II:n menologionista noin vuodelta 1000
Pyhän Tatianan mestausta kuvaava maalaus Basileios II:n menologionista noin vuodelta 1000

Tatianaa kunnioitetaan pyhimyksenä, ja hänen muistopäivänsä on sekä itäisessä että läntisessä kristi­kunnassa 12. tammikuuta.[2], joissakin kalentereissa kuitenkin 30. tammikuuta.[1] Niissä orto­doksisissa kirkoissa, joissa juhla­päivät yhä määräytyvät vanhan juliaanisen kalenterin mukaan, muistopäivä sattuu kuitenkin gregori­aanisen kalenterin mukaan tammikuun 25. päiväksi. Pyhän Tatianan aikaan­saamien ihmeiden kerrotaan käännyttäneen monia ihmisiä kristinuskoon.

Kirkollisessa taiteessa hänet kuvataan pitkässä kaavussa, usein leijonien kanssa.[3]

Pyhä Tatiana on opiskelijoiden suojeluspyhimys. Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa Tatjanan päivä, joka tunnetaan myös "opis­keli­joiden päivänä", on yleinen juhla­päivä.

Tatianan elämäkerran saman­kaltaisuus Pyhän Martinan ja Pyhän Priscan kanssa on saanut jotkut tutkijat epäilemään, että kyseessä olisi todellisuudessa sama henkilö tai että saman­kaltaiset hagiografiat olisi jälkeenpäin liitetty heihin kaikkiin.[3] Martinan tai Tatianan kunniottamisesta pyhimyksiä roomalais­aikana ei ole luotettavaa tietoa, ja Prisca (tai Priscilla) on vaikea tunnistaa.


  • Donald Attwater, Catherine Rachel John: The Penguin Dictionary of Saints, 3. painos. New York: Penguin Books, 1993. ISBN 0-14-051312-4.
  • Tatiana Roomalainen Ortodoksi.net. Viitattu 12.1.2015.
  1. a b Saint Tatiana of Rome CatholicSaints.Info. 28.6.2009. Viitattu 3.10.2018. (englanniksi)
  2. Pentti Lempiäinen: Suuri etunimikirja, 2. painos, s. 208–210. WSOY, 1979. ISBN 951-0-23323-4.
  3. a b Den hellige Tatiana ( -~228(?)) Den katolske kirke. Viitattu 3.10.2018. (norjaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: Tatiana of Rome