Pyhä Florianus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pyhimystä. Rooman keisarista katso Florianus.
Francesco del Cossan Pyhää Florianusta esittävä maalaus vuodelta 1473.

Pyhä Florianus (kuoli n. 304 jaa.) on kristillinen pyhimys, joka on palomiesten, nuohoojien ja saippuantekijöiden sekä Linzin ja Krakovan kaupunkien suojelija. Hänen muistopäivänsä on 4. toukokuuta.

Florianus syntyi noin vuonna 250 jaa. roomalaisessa Aelium Cetiumin kaupungissa (nykyinen Sankt Pölten Itävallassa). Hän liittyi Rooman armeijaan ja yleni Noricumin provinssin armeijan komentajaksi. Sotilastehtävien ohella Florianuksen vastuulla oli palotorjuntajoukkojen organisoiminen.

Diocletianuksen vainojen aikaan Roomassa selvisi, ettei Florianus ollut ryhtynyt kristittyjen vastaisiin toimenpiteisiin alueellaan. Aquilianus lähetettiin tutkimaan asiaa. Tämä määräsi Florianuksen uhraamaan perinteiden mukaisesti roomalaisille jumalille, mutta komentaja kieltäytyi. Tämän seurauksena Florianus tuomittiin poltettavaksi roviolla. Legendan mukaan hän kuitenkin lausui roviolla seistessään, että jos nämä sytyttäisivät tulen, kipuaisi hänen sielunsa liekkien mukana taivaaseen. Niinpä Florianus polttamisen sijaan hukutettiin myllynkivi kaulassaan Enns-jokeen.

Myöhemmin kristityt pelastivat Florianuksen ruumiin ja hautasivat sen augustinolaiseen luostariin Lorchin lähellä. Valeria-nimisen naisen saamassa näyssä Florianus kuitenkin vaati soveliaampaa hautapaikkaa itselleen.

Pyhää Florianusta kunnioitetaan laajalti Keski-Euroopassa. Sankt Florianin kaupunki Itävallassa on nimetty hänen mukaansa. Florianus valittiin Puolan suojeluspyhimykseksi vuonna 1184, kun paavi Lucius III suostui kuningas Kasimir II:n pyyntöön lähettää tälle Florianuksen pyhäinjäännöksiä. Tästä syystä Krakovassa säilytetään joitakin pyhimyksen reliikkejä.

Kuvanveistäjä Josef Josephun Pyhää Florianusta esittävä patsas paljastettiin Wienissä vuonna 1935. Se seisoi kaupungin pääpaloasemalla, mistä se siirrettiin toisen maailmansodan pommitusten jälkeen 1945 palokuntamuseoon.

Florianuksesta juontuvat etunimet ovat edelleen yleisiä katolisella saksalaisalueella Böömissä ja Itävallassa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Saint Florian