Pyhä Anna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anna kolmantena – Leonardo da Vincin maalaus.

Pyhä Anna oli Uuden testamentin apokryfisiin kirjoihin kuuluvan Jaakobin evankeliumin mukaan Neitsyt Marian äiti. On mahdollista, että Marian äidin nimi perustuu aitoon säilyneeseen muistoon, ja toisen teorian mukaan se on keksitty profeetta Samuelin Hanna-äidin nimestä[1]. Tarinan mukaan Anna ja hänen miehensä Joakim yrittivät vuosia saada lasta, kunnes enkeli tuli kertomaan, että he saavat tyttären, jolla on Jumalan erikoistehtävä.[2] He veivät tyttären, Marian, kolmivuotiaana temppeliin opetettavaksi.

Keskiajan taiteessa ”Pyhä Anna kolmantena” (Pyhä Anna itse kolmantena) oli suosittu aihe. Se on kolmen sukupolven kuva, jossa on Anna, Maria ja Jeesus-lapsi. Anna kolmantena on myös Leonardo da Vincin kuuluisa maalaus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Räsänen, Elina: Ruumiillinen esine, materiaalinen suku : Tutkimus Pyhä Anna itse kolmantena -aiheisista keskiajan puuveistoksista Suomessa. väitöskirja Helsingin yliopisto, humanistinen tiedekunta, taiteiden tutkimuksen laitos, taidehistoria. Suomen Muinaismuistoyhdistys, 2009. ISBN 978-951-9057-73-6 (nid.). (suomeksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mary Joan Winn Leith: Mary, Mother of Jesus. Teoksessa Michael Coogan (toim.): Oxford Encyclopedias of the Bible: Digital Collection. Oxford University Press, 2022.
  2. St Anne Catholic Encyclopedia

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.