Pyörätuolikelaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Brasilialainen Wendel Silva Soares kilpailemassa vuonna 2007.

Pyörätuolikelaus on vammaisurheilulaji, jossa kilpaillaan eri pituisilla matkoilla tarkoitusta varten valmistetuilla kolmipyöräisillä, alumiini- tai hiilikuiturunkoisilla pyörätuoleilla. Pyörätuolikelaus on yksi laajimmin harrastetuista vammaisurheilulajeista.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörätuolikelaus on ollut mukana paralympialaisissa niiden alusta lähtien. Lajissa kilpailtavat matkat ovat 100, 200, 400, 800, 1 500, 5 000 ja 10 000 metriä sekä maraton, jonka pituus on 42,195 kilometriä.

Pyörätuolikelaajat jaetaan heidän vammaisuusasteensa mukaan neljään luokkaan. Luokissa T51 ja T52 kilpailevilla kädet ja vatsalihakset eivät toimi normaalisti. Luokan T53 kilpailijoiden vartalon tasapaino on heikko, lisäksi heidän vatsalihaksensa eivät toimi normaalisti. Luokan T54 kilpailijoiden vatsalihakset toimivat normaalisti tai melko normaalisti ja heidän tasapainonsa on hyvä. Luokan T53 ja T54 kilpailijoiden kädet toimivat normaalisti.

Luokkaan T54 kuuluvien miespuolisten pyörätuolikelaajien maailmanennätykset yli 400 metrin matkoilla ovat parempia kuin juoksijoiden.[1]

Pyörätuolikelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörätuolikelaajia Los Angelesin maratonilla 2009.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ennätykset www.leopekkatahti.com. Viitattu 29.1.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.