Puolanjahtikoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolanjahtikoira
PolishScenthound-"NUTKA Klusujaca Sfora wl A.Balcerzak.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Puola
Määrä Suomessa rekisteröity 1
Rodun syntyaika 1200-luku
Alkuperäinen käyttö metsästyskoira
Nykyinen käyttö metsästyskoira
Muita nimityksiä Gończy polski, Polish Hunting Dog, Polish Scenthound, Polnischer Laufhund
FCI-luokitus ryhmä 6 Ajavat ja jäljestävät koirat
alaryhmä 1.2 Keskikokoiset ajavat koirat
#354
Ulkonäkö
Säkäkorkeus uros 55-59 cm, narttu 50-55 cm
Väritys punainen, ruskea tan-merkein tai black and tan

Puolanjahtikoira (Gończy polski) on puolalainen koirarotu. Nimen alkuosa gończy vastaa täysin bulgarialaista sanaa gonche (vrt. balgarsko gonche) ja balkanilaista sanaa gonic (vrt. srpski gonic, crnogorski planinski gonic). Kaikki ne viittaavat ajokoiraan, mutta rotua ei silti tule sotkea tyypiltään huomattavasti erilaiseen puolanajokoiraan.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puolanjahtikoira muistuttaa paljon unkarilaista kopoa ja itävaltalaista tirolinajokoiraa. Se on matala ja kohtuullisen roteva- ja tiivisrakenteinen, mutta kuitenkin siro ajokoira. Rakenteesta käy ilmi kuinka hyvin se kykenee liikkumaan ja kuinka se tulee hyvin toimeen vuoristojen vaikeissa olosuhteissa. Luusto on vahva muttei raskas. Uroksen säkäkorkeus on 55-59 cm ja nartun 50-55 cm. Karvapeite voi olla: a) yksivärinen punainen b) ruskea tan-merkein c) black and tan.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tasapainoinen ja lempeä koira on todella rohkea ja voi helposti todistaa sen. Se on älykäs ja helppo kouluttaa. Sen ei tule olla aggressiivinen, mutta kuitenkin vieraita kohtaan varautunut. Metsästyskoirana se on erinomainen.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on kotoisin Puolan eteläosista. Ajokoirilla metsästystä kuvailtiin puolalaisessa kirjallisuudessa jo 13. vuosisadalla. Puola on aina ollut syvien metsien peittämä ja kookkaan riistan asuttama maa, missä ajokoira oli metsästäjän arvokas apuri. Ajokoirilla metsästys oli erittäin arvostettua puolalaisen aateliston keskuudessa, mikä todistetaan 14. vuosisadan kirjoituksissa.

16. vuosisadalla puolalaisia ajokoiria oli jo selkeästi kahta eri tyyppiä. 19. vuosisadan metsästyskirjallisuudessa on niistä yksityiskohtaisia kuvauksia: vuonna 1819 Jan Szytier (Poradnik Mysliwych) mainitsi raskaamman puolanajokoiran (bracke) ja kevyemmän puolalaisen vainukoiran; vuonna 1821 W. Kozlowski kuvaili Sylwan-lehdessä molempia tyyppejä; Ignacy Bogatynskin erittäin yksityiskohtaista kuvausta voidaan pitää ensimmäisenä rotumääritelmänä.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen vainukoira-tyyppiä eli puolanjahtikoiraa käytettiin yhä kotimaassaan metsästykseen itäisillä alueilla, mutta erityisesti huomattavan vaikeakulkuisten maastojen vuoristoissa. Podkarpaclen alueella kuuluisa puolalainen kynologi, Jozef Pawuslewicz metsästi sen avulla ja omistautui sen jalostamiselle. Hän kirjoitti ensimmäisen rotumääritelmän ja on hänen ansiotaan että Puolan kennelliitto virallisti rodun.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Renée Willes: All världens hundraser - Lexicon med 404 hundraser


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Polish Hunting Dog