Puolan lentopalloliiga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
PlusLiga
PlusLiga logo.png
Laji Lentopallo
Maa(t)  Puola
Perustettu 2000
Joukkueita 14
Hallitseva mestari Jastrzębski Węgiel
Eniten mestaruuksia Skra Bełchatów (9)
Sivusto PlusLiga.pl

Puolan lentopalloliiga (puo. Plus Liga) on Puolan lentopallon miesten pääsarja. Liigassa pelaa 10 joukkuetta, jotka pelaavat kaksinkertaisen runkosarjan, jonka jälkeen tulevat pudotuspeliottelut sekä finaaliottelut.

Vuosina 1954–2000 liiga oli osittain amatööriliiga, mutta vuodesta 2000 lähtien kaikki joukkueet ovat olleet liigassa täysin ammattilaisjoukkueita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 1929 pelattiin ensimmäisen kerran Puolassa miesten lentopalloliigaa. Tuolloin voittajaksi selviytyi lopulta YMCA Łódź. YMCA Łódź sekä AZS Varsova alkoivat taistella mestaruuksista lähes yksistään liigan alkuvuosina. Varsovaan mestaruuksia meni ennen toista maailmansotaa peräti neljä kappaletta. Toinen maailmansota keskeytti lentopalloliigan vuosiksi 1939-1946. Kun liiga palasi tauolta jatkoi AZS Varsova mestaruusputkeaan ja voitti lähes jokainen vuosi maan mestaruuden.

Suurin muutos liigassa tapahtui kaudella 1954 jolloin se muuttui osittain ammattilaissarjaksi. Vielä ei kuitenkaan voitu puhua täysin ammattilaissarjasta, sillä osa pelaajista oli amatöörejä. Kaudella 2000 liiga muuttui lähes täysin ja siitä tuli pelkästään ammattilaisliiga. Lentopalloliigan katsojamäärät nousivat merkittävästi ja nykyisin liiga on yksi myyvimmistä tuotteista Puolassa.

Joukkueet kaudella 2020–2021[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liigan mestarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammattilaisliigan mestarit vuodesta 2000/01 lähtien:

  • 2011/12 : Asseco Resovia Rzeszów
  • 2012/13 : Asseco Resovia Rzeszów
  • 2014/15 : Asseco Resovia Rzeszów
  • 2020/21 :

Mestaruustaulukko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(2020 mennessä)

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisista Puolan lentopalloliigassa ovat esiintyneet Petteri Laurila, ja Janne Heikkinen, joka edelleen jatkaa uraansa liigassa. Heikkinen on voittanut mestaruuden Skra Bełchatówin riveissä kaksi kertaa peräkkäin. Hänet on valittu lisäksi Puolan liigassa All-Stars joukkueeseen, ja parhaimmaksi torjujaksi. Laurila voitti Puolassa pelatessaan hopeaa kaudella 2004–2005.