Punannokikana

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punannokikana
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kurkilinnut Gruiformes
Heimo: Rantakanat Rallidae
Suku: Nokikanat Fulica
Laji: gigantea
Kaksiosainen nimi

Fulica gigantea
(Eydoux & Souleyet, 1841)

Katso myös

  Punannokikana Wikispeciesissä
  Punannokikana Commonsissa

Punannokikana (Fulica gigantea) on eteläamerikkalainen rantakana. Se elää mantereen keskiosassa Etelä-Perusta Länsi-Boliviaan, Pohjois-Chileen ja Koillis-Argentiinaan. Joseph Fortuné Théodore Eydoux & Louis François Auguste Souleyet kuvailivat lajin holotyypin Perusta vuonna 1841.[2]

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punannokikana on yksiavioinen ja pariutuu eliniäksi. Ne pesivät tavallisesti kesä-heinäkuussa, jolloin eteläisellä pallonpuoliskolla on talvi. Pariskunta saattaa hyvänä vuotena kasvattaa kaksikin poikuetta valtavassa pesässään, joista suurimmat ovat kolme metriä halkaisijaltaan. Vesikasveista rakennettu pesä on noin metrin syvyisessä vedessä kelluva lautta, jossa on korkea reuna ja keskellä syvä kuppi. Pesä sijaitsee pariskunnan ympäri vuoden asuttamalla pienellä reviirillä, jossa ne suorittavat pesänsä jatkuvaa kunnostusta ja parantelua. Naaras munii kolmesta seitsemään munaa ja hautoo niitä noin 30 vuorokautta. Poikaset viipyvät pesässä jopa neljä kuukautta ennen kuin oppivat lentämään.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muiden nokikanojen tapaan punannokikana on kasvinsyöjä. Sukulaisistaan poiketen se ei mielellään sukella ravintonsa perään vaan kelluu vain vedessä kiskoen kasvit ylös nokallaan viskoen ne sivulle nokkaansa heilauttamalla.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punannokikana elää erittäin korkealla (3600–5000 m) Andien vuoristojärvissä ja -lammissa. Se on sopeutunut kylmään ja karuun ruohomaahan eli punaan, jonka järvet ovat hyvin suolaisia. Niiden on selviydyttävä ohuessa ilmanalassa, koska aikuiset linnut ovat liian painavia lentääkseen ja muuttaakseen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Fulica gigantea IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 12.4.2014. (englanniksi)
  2. IBC (englanniksi)
  3. Chandler, Couzens & Koskimies; Linnut: Maailman mielenkiintoisimmat linnut; readme.fi 2010; s.96
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.