Puikkokalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puikkokalat
Tulipuikkokala (Mastacembelus erythrotaenia)
Tulipuikkokala (Mastacembelus erythrotaenia)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Yhdyskiduskalat Synbranchiformes
Heimo: Puikkokalat
Mastacembelidae
Bleeker, 1870
Suvut[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Puikkokalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Puikkokalat Commonsissa

Puikkokalat (Mastacembelidae) on yhdyskiduskaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan makeista vesistä Afrikasta ja Aasiasta. Eräitä heimon lajeja pidetään myös akvaariokaloina[2].

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puikkokalojen heimoon kuuluu lähteestä riippuen 3–5 sukua ja 70–86 lajia.[3] Niiden pituus vaihtelee 14 ja 100 sentin välillä, mutta akvaariossa pidettävät lajit ovat yleensä alle 30-senttisiä.[1][3][4] Suurin laji on tulipuikkokala (Mastacembelus erythrotaenia), joka on koostaan huolimatta varsin suosittu akvaariokala.[3][4] Puikkokalat muistuttavat pitkine ruumiineen ankeriaita, vaikkeivät ne ole sukua niille.[4] Lajeille tyypillisiä piirteitä ovat pitkähkö kuono, putkimaiset sieraimet, pienikokoinen pyrstöevä ja rintaevien puuttuminen. Puikkokalojen selkäevä sijaitsee ruumiin takaosassa, ja sitä edeltää 9–42 piikkiä.[1][3][4] Kala puolustautuu nostamalla piikit pystyyn, ja voi sitä käsiteltäessä aiheuttaa pahoja haavoja. Puikkokaloilla on ruskeita ja harmaita kuvioita, eivätkä ne yleensä ole erityisen kirkkaan värisiä.[4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puikkokalalajeja tavataan makeista vesistä trooppisesta Afrikasta, Eufrat-joesta Syyriasta ja alueelta, joka ulottuu Intiasta, Malaijien saaristoon ja Kiinaan. Niiden elinympäristöt vaihtelevat ja niitä tavataan joista, järvistä, soilta ja tulvatasangoilta.[1][3][2] Suurin osa lajeista on aktiivisia yöllä, ja ne kaivautuvat hiekkaan tai liejuun päivän ajaksi, osa lajeista myös koko kuivan kauden ajaksi, jolloin vain kuono on näkyvissä.[1][3][4][2] Puikkokalalajien ravintoa ovat vesihyönteiset ja muut selkärangattomat eläimet. Monet heimon kaloista ovat paikallisesti tärkeitä ruokakaloja ja värikkäitä lajeja, kuten tulipuikkokalaa ja kirjopuikkokalaa (Mastacembelus armatus) pidetään akvaarioissa.[1][3][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Family Mastacembelidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 20.10.2019. (englanniksi)
  2. a b c d Fenner, Bob: The Spiny Freshwater Eels of the family Mastacembelidae, In Aquariums WetWebMedia. Viitattu 25.07.2013. (englanniksi)
  3. a b c d e f g Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 364-366. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 25.07.2013). (englanniksi)
  4. a b c d e f Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 4. Perhoskala–Suutari, s. 1446–1447. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-01817-5.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.