Puikkokalat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puikkokalat
Tulipuikkokala (Mastacembelus erythrotaenia)
Tulipuikkokala (Mastacembelus erythrotaenia)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Yhdyskiduskalat Synbranchiformes
Heimo: Puikkokalat
Mastacembelidae
Bleeker, 1870
Suvut[1]
  • Macrognathus
  • Mastacembelus
  • Sinobdella
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Puikkokalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Puikkokalat Commonsissa

Puikkokalat (Mastacembelidae) on yhdyskiduskaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan makeista vesistä Afrikasta ja Aasiasta. Eräitä heimon lajeja pidetään myös akvaariokaloina[2].

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puikkokalojen heimoon kuuluu lähteestä riippuen 3–5 sukua ja 70–87 lajia. Niiden pituus vaihtelee 14 ja 100 sentin välillä, mutta akvaariossa pidettävät lajit ovat yleensä alle 30-senttisiä. Suurin laji on tulipuikkokala (Mastacembelus erythrotaenia), joka on koostaan huolimatta varsin suosittu akvaariokala. Puikkokalat muistuttavat pitkine ruumiineen ankeriaita, vaikkeivät ne ole sukua niille. Lajeille tyypillisiä piirteitä ovat pitkähkö kuono, putkimaiset sieraimet, pienikokoinen pyrstöevä ja rintaevien puuttuminen. Puikkokalojen selkäevä sijaitsee ruumiin takaosassa, ja sitä edeltää 9–42 piikkiä. Kala puolustautuu nostamalla piikit pystyyn, ja voi sitä käsiteltäessä aiheuttaa pahoja haavoja. Puikkokaloilla on yleensä ruskeita ja harmaita kuvioita eivätkä ne ole erityisen kirkkaan värisiä.[1][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puikkokalalajeja tavataan makeista vesistä trooppisesta Afrikasta, Eufrat-joesta Syyriasta ja alueelta, joka ulottuu Intiasta, Malaijien saaristoon ja Kiinaan. Niiden elinympäristöt vaihtelevat ja niitä tavataan joista, järvistä, soilta ja tulvatasangoilta. Suurin osa lajeista on aktiivisia yöllä, ja ne kaivautuvat hiekkaan tai liejuun päivän ajaksi, osa lajeista myös koko kuivan kauden ajaksi, jolloin vain kuono on näkyvissä. Puikkokalalajien ravintoa ovat vesihyönteiset ja muut selkärangattomat eläimet. Monet heimon kaloista ovat paikallisesti tärkeitä ruokakaloja ja värikkäitä lajeja, kuten tulipuikkokalaa ja kirjopuikkokalaa (Mastacembelus armatus) pidetään akvaarioissa.[3][4][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fish Identification:Family: Mastacembelidae Spiny eels FishBase. Viitattu 25.07.2013. (englanniksi)
  2. a b Bob Fenner: The Spiny Freshwater Eels of the family Mastacembelidae, In Aquariums WetWebMedia. Viitattu 25.07.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Mastacembelidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 25.7.2013. (englanniksi)
  4. a b Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 364-366. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 25.07.2013). (englanniksi)
  5. Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 4. Perhoskala–Suutari, s. 1446–1447. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-01817-5.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.