Puikkokalat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puikkokalat
Tulipuikkokala (Mastacembelus erythrotaenia)
Tulipuikkokala (Mastacembelus erythrotaenia)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset
Actinopterygii
Lahko: Yhdyskiduskalat
Synbranchiformes
Heimo: Puikkokalat
Mastacembelidae
Bleeker, 1870
Suvut[1]
  • Macrognathus
  • Mastacembelus
  • Sinobdella
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Puikkokalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Puikkokalat Commonsissa

Puikkokalat (Mastacembelidae) on yhdyskiduskaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan makeista vesistä Afrikasta ja Aasiasta. Eräitä heimon lajeja pidetään myös akvaariokaloina[2].

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puikkokalojen heimoon kuuluu lähteestä riippuen 3–5 sukua ja 70–87 lajia. Kooltaan ne kasvavat 14–100 cm pitkiksi ja suurin laji on tulipuikkokala (Mastacembelus erythrotaenia). Tyypillisiä puikkokalalajien piirteitä ovat pitkähkö kuono, ruumiin takaosassa sijaitsevaa selkäevää edeltävät 9–42 piikkiä, jotka kalat voivat nostaa pystyyn, pienikokoinen pyrstöevä ja rintaevien puuttuminen.[1][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puikkokalalajeja tavataan makeista vesistä trooppisesta Afrikasta, Eufrat-joesta Syyriasta ja alueelta, joka ulottuu Intiasta, Malaijien saaristoon ja Kiinaan. Niiden elinympäristöt vaihtelevat ja niitä tavataan joista, järvistä, soilta ja tulvatasangoilta. Osa lajeista kaivautuu mutaan kuivan kauden ajaksi. Puikkokalalajien ravintoa ovat vesihyönteiset ja muut selkärangattomat eläimet. Monet heimon kaloista ovat paikallisesti tärkeitä ruokakaloja ja värikkäitä lajeja, kuten tulipuikkokalaa ja kirjopuikkokalaa (Mastacembelus armatus) pidetään akvaarioissa.[3][4][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fish Identification:Family: Mastacembelidae Spiny eels FishBase. Viitattu 25.07.2013. (englanniksi)
  2. a b Bob Fenner: The Spiny Freshwater Eels of the family Mastacembelidae, In Aquariums WetWebMedia. Viitattu 25.07.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Mastacembelidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 25.7.2013. (englanniksi)
  4. a b Tim M. Berra: Freshwater Fish Distribution, s. 364-366. University of Chicago Press, 2007. ISBN 9780226044422. Teoksen verkkoversio (viitattu 25.07.2013). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.