Puiden asukkaat: Suomen puiden seuralaislajit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puiden asukkaat: Suomen puiden seuralaislajit
Alkuperäisteos
Kirjailija Petri Keto-Tokoi, Juha Siitonen
Kansitaiteilija Ritva Kovalainen
Kieli suomi
Genre tietokirja
Kustantaja Gaudeamus
Julkaistu 2021
Ulkoasu Kovakantinen
Sivumäärä 495
ISBN 978-952-345-133-9
Aiheesta muualla
Finna
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Puiden Asukkaat: Suomen puiden seuralaislajit (2021) on Petri Keto-Tokoin ja Juha Siitosen kirjoittama tietokirja, joka käsittelee Suomen puulajeja ja niiden seuralaislajeja. Teos on julkaistu Gaudeamus-kustantamon toimesta. Kirja on saanut useita huomionosoituksia, kuten Vuoden tiedekirja-palkinnon[1][2], WWF:n vuoden luontokirja-palkinnon ehdokkuuden[3] ja Heli Laaksosen Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon.[4][5]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja esittelee kattavasti Suomen puiden lajiston sekä kertoo niiden ekologisista prosesseista ja luonnon monimuotoisuudesta. Teos rohkaisee lukijoita tutkimaan ja arvostamaan lähiluontoa sekä havainnoimaan puut ja niiden seuralaiset eri näkökulmista. Kirjassa käsitellään erityisesti vanhojen, kuolleiden ja taloudellisesti vähäarvoisten puulajien seuralaislajeja, jotka ovat taantuneet ja uhanalaistuneet. Puiden Asukkaat -kirja on ajankohtainen, sillä se käsittelee luonnon monimuotoisuuden tuhoutumista ja elinympäristöjen häviämistä. Teos sisältää paljon valokuvia ja yksityiskohtaisia piirroksia.

Kirja on jaettu useisiin osioihin. Aluksi esitellään yleistietoa ja historiaa, ja käydään läpi osio puulajien runsaussuhteista Suomessa jääkaudelta nykypäivään asti. Suurin osa kirjasta keskittyy eri puulajien ja niiden seuralaislajien esittelyyn. Kirjassa on panostettu selkeään rakenteeseen ja kuvien rytmittämään tekstiin, joka tekee lukemisesta ja tiedon etsimisestä helppoa.[6]

Kirjoittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petri Keto-Tokoi on metsänhoitaja ja metsäekologian lehtori Tampereen ammattikorkeakoulussa. Juha Siitonen on Luonnonvarakeskuksen tutkija. Molemmilla on paljon kokemusta ja asiantuntemusta suomalaisen metsän elämästä ja sen monimuotoisuudesta.

»Tahdomme johdatella lukijan ymmärtämään puiden ja niiden asukkaiden elämää syvemmin, houkutella tekemään omia havaintoja ja löytöjä, ihmettelemään ja ihastumaan. Haluamme muuttaa suomalaisten tapaa katsoa puita, avata silmät näkemään sen elämän rikkauden, jonka puut mahdollistavat[7]»
(Petri Keto-Tokoi, Juha Siitonen)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Puiden asukkaat on Vuoden tiedekirja Gaudeamus. 17.3.2022. Viitattu 31.3.2023.
  2. Vuoden tiedekirja -palkinto teokselle Puiden asukkaat tsv.fi. 17.3.2022. Viitattu 31.3.2023.
  3. WWF:n Vuoden luontokirjassa kuvataan isän ja pojan seikkailuja Suomen kansallispuistoissa WWF Suomi. 29.11.2021. Viitattu 31.3.2023.
  4. Kodiksamia-kirjallisuuspalkinto Puiden asukkaille LS24. 7.12.2022. Viitattu 31.3.2023.
  5. Kodiksamia www.hulimaa.fi. Viitattu 31.3.2023.
  6. Puiden asukkaat (Petri Keto-Tokoi ja Juha Siitonen) Kirjavinkit. 15.3.2022. Viitattu 31.3.2023.
  7. Puiden asukkaat: Suomen puiden seuralaislajit. Gaudeamus, 2021.