Pugatšovin kobra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pugatšovin kobra on Viktor Pugatšovin 1989 Le Bourgetin ilmanäytöksessä Suhoi Su-27:llä aloittama taitolentoliike, joka on suosittu etenkin lentonäytöksissä. Liike hidastaa huomattavasti lentokoneen nopeutta, ja siksi se saattaa olla otollinen ilmataistelutilanteissa joissa lentokonetta jahdataan.

Liikkeen toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cobra-taitolentoliike Su-27:n tekemänä.

Liikkeen tehtäessä koneen kohtauskulmarajoitin ja g-voimarajoitin poistetaan käytöstä (kohtauskulmarajoitin rajoittaa kohtauskulman yleensä 25-30 asteeseen), ja koneen nokka nostetaan dramaattisesti ylöspäin 90-120 asteeseen. Tämä laskee koneen nopeutta huomattavasti. Sitten lentokoneen nokka lasketaan takaisin alas.

Liikkeen potentiaali taistelussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollaan spekuloitu että liike voisi olla hyödyllinen tilanteissa joissa konetta jahdataan läheltä, ja jahtaaja on vähän korkeammalla korkeudella.[1] Suorittamalla kobran, jahdattava kone voi hidastaa nopeutensa niin pieneksi, että jahtaaja lentää koneen ohi, ja sitten jahtaaja onkin jahdattava, muuttaen tilanteen täysin. Tämä mahdollistaa liikkeen suorittajan ampua jahtaajaa kohti. Toisaalta liikkeen hyödyllisyyttä ollaan epäilty, sillä liikkeen aiheuttama suuri nopeudenmenetys voi mahdollistaa vihollisen hyökkäyksen konetta vastaan, koska hitaammalla nopeudella kone on helpompi lukita tähtäimeen. Tähän mennessä missään taistelutilanteessa ei ole tiedettävästi käytetty manööveriä, sitä on ainoastaan käytetty harjoituksissa.

Kobra saattaa olla myös tehokas tutkia vastaan, sillä yhtäkkinen muutos nopeudessa voi saada tutkan menettämään lukituksen kohteeseen. Tutkat yleensä poisjättävät kohteet jotka ovat lähes tai kokonaan liikkumatta, vähentääkseen turhia kohteita. Kobran aiheuttama hetkellinen nopeuden muutos lähes nollaan voi saada tutkan suodattamaan lentokoneen vähäksi aikaa turhaksi kohteeksi, ja voi myös tehdä kohteeseen lukittautumisen vaikeammaksi.

Lentokoneita, jotka kykenevät Pugatšovin kobraan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotannossa olevat koneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokeelliset koneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Crane+: Air-to-Air Fighter Combat Application of Pugachev’s Cobra Maneuver: Busting the Western Myth DefenseReview.com (DR): An online tactical technology and military defense technology magazine with particular focus on the latest and greatest tactical firearms news (tactical gun news), tactical gear news and tactical shooting news.. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  2. [1] ”F-22 Langley demo - Backflips!!! Cobra!!!”. malfita (käsikirjoitus). 2007-04-26.
  3. Sukhoi SU-35 fighter has all the right moves at Paris Air Show newatlas.com. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  4. [2] ”Sukhoi Su-57 PAK FA / T-50 doing the Pugachev's Cobra at MAKS 2013 ПАК ФА”. Tonkatsu298 (käsikirjoitus). 2013-08-31.
  5. [3] ”Saab J35 Draken trainers doing the Swedish Cobra Maneuver”. siemenstraffic (käsikirjoitus). 2007-08-26.