Pugatšovin kobra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pugatšovin kobra on Viktor Pugatšovin 1989 Le Bourgetin ilmanäytöksessä Suhoi Su-27:llä aloittama taitolentoliike, joka on suosittu etenkin lentonäytöksissä. Liike hidastaa huomattavasti lentokoneen nopeutta, ja saattaa olla otollinen lähi-ilmataistelussa. Liikettä usein myös käytetään todistaessa lentokoneen käsiteltävyyttä.

Liikkeen toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pugatšovin kobra Su-27:n tekemänä.

Liikkeen tehtäessä koneen kohtauskulmarajoitin ja g-voimarajoitin poistetaan käytöstä (kohtauskulmarajoitin rajoittaa kohtauskulman yleensä 25-30 asteeseen), ja koneen nokka nostetaan dramaattisesti ylöspäin 90-120 asteeseen. Tämä laskee koneen nopeutta huomattavasti. Sitten lentokoneen nokka lasketaan takaisin alas. Kone ei menetä korkeutta liikkeestä. Liike vaatii yleensä melko suuren lentonopeuden.

Liikkeen potentiaali lähi-ilmataistelussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut spekuloivat, että kyseinen liike saattaisi olla hyödyllinen tilanteissa joissa konetta jahdataan läheltä, ja jahtaava kone on vähän korkeammalla korkeudella.[1] Liikettä suorittaessaan jahdattava kone voi hidastaa nopeutensa niin pieneksi, että jahtaava kone lentää jahdattavan koneen ohi, tehden jahtaavasta koneesta jahdattavan. Tätä hyötyä ollaan epäilty, sillä liikkeen aiheuttama suuri nopeudenmenetys voi altistaa koneen vihollisen hyökkäykselle, sillä hitaammalla nopeudella kone on helpompi lukita tähtäimeen. Tähän mennessä kyseistä liikettä ei ole tiedettävästi käytetty koskaan taistelutilanteissa, vaan ainoastaan harjoituksissa.

Liike saattaa olla myös tehokas tutkia vastaan, sillä yhtäkkinen muutos nopeudessa voi saada tutkan menettämään lukituksen kohteeseen. Yleensä tutkat eivät näytä kohteita, jotka ovat lähes tai kokonaan liikkumatta, turhien kohteiden vähentämiseksi. Liikkeen aiheuttama hetkellinen nopeuden muutos lähes nollaan voi saada tutkan suodattamaan lentokoneen hetkellisesti turhaksi kohteeksi, sekä tehdä liikkeen suorittaneeseen lentokoneeseen lukittautumisen vaikeammaksi. Toistaiseksi liikkeen vaikutuksesta tutkiin ei ole minkäänlaista tietoa.

Lentokoneita, jotka kykenevät Pugatšovin kobraan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuotannossa olevat koneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokeelliset koneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Crane+: Air-to-Air Fighter Combat Application of Pugachev’s Cobra Maneuver: Busting the Western Myth DefenseReview.com (DR): An online tactical technology and military defense technology magazine with particular focus on the latest and greatest tactical firearms news (tactical gun news), tactical gear news and tactical shooting news.. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  2. [1] ”F-22 Langley demo - Backflips!!! Cobra!!!”. malfita (käsikirjoitus). 2007-04-26.
  3. Sukhoi SU-35 fighter has all the right moves at Paris Air Show newatlas.com. Viitattu 5.4.2019. (englanniksi)
  4. [2] ”Sukhoi Su-57 PAK FA / T-50 doing the Pugachev's Cobra at MAKS 2013 ПАК ФА”. Tonkatsu298 (käsikirjoitus). 2013-08-31.
  5. [3] ”Saab J35 Draken trainers doing the Swedish Cobra Maneuver”. siemenstraffic (käsikirjoitus). 2007-08-26.