Provenienssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Provenienssi (ransk. provenir, 'olla peräisin', 'johtua') tarkoittaa asian tai esineen alkuperää, lähdettä, esineen omistajuuden tai sijainnin historiaa sen tekoajasta nykyhetkeen. [1] Erityisesti se voi tarkoittaa taideteoksen tai arvokkaan esineen alkuperää arkeologiassa, paleontologiassa tai dokumentissa kuten käsikirjoituksessa tai jopa laajassa mielessä kirjallisuudessa olevaa, kuten harvinaisen julkaistun teoksen ensipainoksen alkuperää.

Provenienssin ensisijainen tarkoitus on vahvistaa esineen luomiseen, tuottamiseen tai löytämiseen liittyvä aika, paikka ja jos tarkoituksenmukaista, siitä vastuussa oleva henkilö. Provenienssin määrittelemiseksi käytetään usein vertailevia tekniikoita, asiantuntijoiden mielipiteitä, kirjoitettuja ja sanallisia arkistoja ja erilaisten tieteellisten tutkimusten tuloksia.

Esimerkiksi Kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) eettisissä ohjeissa provenienssi on "esineen ja sen omistussuhteiden täysi historia, sen löytymisestä tai valmistuksesta nykypäivään, minkä perusteella sen aitous tai omistajuus voidaan määritellä". Neuvoston ohjeissa todetaan kokoelmien hankkimisesta muun muassa: "Ennen minkään ostettavaksi, lainaksi, lahjaksi, testamentin perusteella tai vaihdossa tarjotun esineen tai näytteen hankkimista on pyrittävä kaikin tavoin varmistamaan, ettei sitä ole hankittu tai viety vastoin lakia alkuperämaastaan tai muusta maasta, jossa se mahdollisesti on omistettu laillisesti (mukaan lukien maa, jossa museo sijaitsee). Asianmukaista huolellisuutta on noudatettava esineen koko historian selvittämiseksi siitä lähtien, kun se on löydetty tai valmistettu."[2]

Provenienssi eri aloilla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoisamerikkalaisessa arkeologiassa ja joskus antropologisessa arkeologiassa sanan provenance (=provenienssi) sijaan saatetaan käyttää sanaa provenience. Jotkut tutkijat tarkoittavat provenience-sanaa viittaamaan vain esineen tarkkaan sijaintiin kaivauspaikalla, kun taas provenance tarkoittaa esineen täydellistä dokumentoitua historiaa.[3]

Kuvataiteessa provenienssi on taideteoksen lähtökohta, vaiheet sekä sen omistaja- ja sijoitustiedot.[4]

  1. Paul Duro & Michael Greenhalgh: ”Provenance”, Essential Art History, s. 242. Bloomsbury, 1992. (englanniksi)
  2. Museotyön eettiset säännöt, (Arkistoitu – Internet Archive) Kansainvälinen museoliitto ICOM – Suomen komitea. Viitattu 25.7.2008.
  3. K. Kris Hirst Provenience or Provenance?, About.com. (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 25.7.2008.
  4. Leena Valkeapää, Ulla Salmela (toim.) Taidehistorian sanasto, Jyväskylän yliopisto, Taidehistoria 1997, s. 49. Viitattu 25.7.2008.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]