Prometheus (raketti)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Nasan ydinrakettitutkimusohjelmaa. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Prometheus I ja Jupiter

Prometheus on Nasan Jet Propulsion Laboratoryn projekti, jonka tarkoituksena on kehittää ydinkäyttöinen raketti avaruustutkimuksen käyttöön. Ohjelman nimi oli alun perin "Nuclear Systems Initiative" (suom. ydinjärjestelmäaloite), mutta nyttemmin se on muutettu Prometheukseksi kreikkalaisen mytologian mukaisesti. Prometheus oli viisain titaaneista ja hän antoi ihmisille tulen, joka avasi uusia mahdollisuuksia. Koska kauas suuntautuvat avaruusmatkat ovat hankalia, elleivät liki mahdottomia ilman erittäin suurienergiaista energianlähdettä, avaa ydinenergian hyödyntäminen uusia mahdollisuuksia avaruuden tutkimiselle.

Tekninen toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nasa on jo selvittänyt ydinkäyttöisen raketin toimivuuden avaruudessa SNAPSHOT-lennolla vuonna 1965. Silloin ydinreaktorista voimansa saava raketti lensi ensi kerran Maan kiertoradalla. Prometheus-projektin tarkoituksena on kehittää paljon suuremman mittakaavan ydinraketti planeettojen välisille lennoille. Yksi mahdollisuus on käyttää ionirakettia, joka voi hyödyntää käyttövoimanaan sähköä.

Rahoituksen väheneminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman rahoitusta vähennettiin merkittävästi vuoden 2006 budjetissa, ja ohjelmasta näyttää tulevan matalan tason tutkimushanke. Nasa suunnittelee JIMO-luotaimen tilalle pienennettyjä lentoja läheisille taivaankappaleille.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.