Orion-projekti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Taiteilijan näkemys Orion-käyttöisestä avaruusaluksesta Saturnuksen lähellä.

Orion-projekti oli Yhdysvaltojen suunnitelma ydinpulssikäyttöisestä avaruusaluksesta. Suunnitelmana oli kiinnittää alukseen iskunvaimentimilla tukeva levy, jonka takana räjäytettäisiin noin sekunnin välein ydinpommeja. Tällaista alusta ei kuitenkaan rakennettu laskeumaongelmien ja ydinkoekieltosopimuksen vuoksi.

Käyttötarkoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Orion-moottorilla voitaisiin saavuttaa sekä suuri työntövoima että korkea pakoissuihkun nopeus, sitä suunniteltiin käytettäväksi tähtiluotaimissa ja miehitetyillä planeettalennoilla. Orion-tyyppiset alukset olisivat voineet mahdollistaa halvan planeettojen välisen kuljetuksen.

Ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toistuvat ydinräjähdykset aiheuttavat puskurilevyn kulumista, mutta laskelmien ja tutkimusten mukaan tämä on vähäistä. Kuluminen voitaisiin estää kokonaan sumuttamalla grafiittipohjaista voiteluainetta puskurilevyn pinnalle jokaisen räjäytyksen välillä. Lisäksi ydinlaskeuman vaikutukset ovat epäselvät. Polttoaineeksi tarvittavia ydinräjähteitä voisi sellaisenaan tai hyvin vähäisin muutoksin käyttää myös pieninä ydinaseina.

Eräs ongelma aiheutuu lisäksi sähkömagneettisista pulsseista, jotka saattavat rikkoa satelliitteja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]