Prayers for Bobby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Prayers for Bobby
Prayers for Bobby 2009 poster.jpg
Ohjaaja Russell Mulcahy
Käsikirjoittaja Katie Ford
Perustuu Leroy F. Aaronsin romaaniin Prayers for Bobby: A Mother’s Coming to Terms with the Suicide of Her Gay Son
Tuottaja
  • Daniel Sladek
  • Chris Taaffe
  • David Permut
  • Stanley M. Brooks
  • Damian Ganczewski
Säveltäjä Christopher Ward
Leikkaaja Victor Du Bois
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta 24. tammikuuta 2009
Kesto 89 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb

Prayers for Bobby on yhdysvaltalainen televisioelokuva, joka esitettiin ensimmäistä kertaa Lifetime-kanavalla 24. tammikuuta 2009. Se perustuu Leroy F. Aaronsin kirjaan Prayers for Bobby: A Mother’s Coming to Terms with the Suicide of Her Gay Son, joka kertoo tositarinan Bobby Griffithin traagisesta elämästä. Griffith oli nuori homoseksuaali, joka teki itsemurhan äitinsä ja yhteisön muodostaman paineen alla. Elokuvan päärooleissa ovat Ryan Kelley Bobbyna ja Sigourney Weaver hänen äitinään Maryna.

Elokuva oli ehdolla kahdelle Primetime Emmy -palkinnolle, kategorioina ”Paras televisioelokuva” ja ”Paras televisioelokuvan pääosa” (Sigourney Weaver). Lisäksi Weaver oli ehdokkaana sekä Golden Globe -palkinnolle että Screen Actors Guild Award -palkinnolle. Elokuva itse voitti vuoden 2010 GLAAD Awardin, ja sen tuottajat olivat ehdokkaina palkinnolle Producers Guild of America Award. Seattlen homo- ja lesbofilmifestivaaleilla elokuva voitti palkinnon yleisön suosikkina.

Elokuvan vastaavina tuottajina olivat Daniel Sladek, Chris Taaffe, David Permut ja Stanley M. Brooks.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Mary Griffith on harras kristitty, joka kasvattaa lapsiaan Presbyteerikirkon ankarien opetusten mukaisesti. Hänelle on äärimmäisen tärkeää olla läheinen perheensä kanssa, ja kotielämä onkin rauhallista ja rakkauden täyttämää. Perheen suosikkipoika Bobby tunnustaa isoveljelleen, että saattaa olla homoseksuaali, jolloin koko perheasetelma kääntyy päälaelleen. Bobbyn isä ja sisarukset tottuvat ajan kanssa uutiseen, mutta Mary uskoo syvästi, että Jumala pystyy auttamaan Bobbya. Hän vie Bobbyn psykiatrille ja rohkaisee tätä rukoilemaan ja viettämään aikaansa kirkon harrastusten parissa siinä toivossa, että muutos jonain päivänä tulisi. Kipeästi äitinsä hyväksyntää kaipaava Bobby tekee mitä pyydetään, mutta kirkon suhtautuminen ja hänen äitinsä yritykset rajoittaa hänen käyttäytymistään muuttavat hänet yhä sulkeutuneemmaksi ja masentuneemmaksi.

Syyllisyyden kalvama Bobby muuttaa serkkunsa luokse toivoen, että joku päivä hänen äitinsä hyväksyisi hänet. Hän asettuu Oregoniin ja luopuu pikkuhiljaa yrityksistä voittaa taipumuksensa. Hän saa David-nimisen poikaystävän, ja tämä rohkaisee Bobbya jatkamaan yrittämistä sanomalla, että loppujen lopuksi kaikki vanhemmat hyväksyvät lapsensa. Mary tekee kuitenkin edelleen selväksi, ettei halua poikansa olevan sellainen kuin on. Lopulta Bobbyn vallannut masennus ja kasvava itseinho saa voiton, ja eräänä yönä hän heittäytyy moottoritiesillalta alas 18-pyöräisen rekan tappaessa hänet välittömästi. Hänen perheensä kuulee hirvittävät uutiset seuraavana päivänä.

Tuhoavan tragedian jälkeen Mary alkaa pohtia omaansa ja kirkkonsa tulkintaa pyhistä kirjoituksista ymmärtääkseen, miksei Jumala pelastanut hänen poikaansa. Pitkän henkisen matkan jälkeen hän ryhtyy hitaasti tutustumaan homoyhteisöön ja vastaanottaa tukea hyvin odottamattomalta taholta. Hän tutustuu paikalliseen pastoriin, joka saa houkuteltua hänet PFLAG:in tapaamiseen. Mary näkee, että Bobby oli erilainen alusta asti, ja että tämän hyvä sydän merkitsi enemmän kuin mikään muu.

Mary ryhtyy ajamaan homojen oikeuksia ja pitää lopulta puheen kaupungin neuvonpidossa, jossa keskustellaan paikallisen ”homopäivän” viettämisestä. Hän rohkaisee ihmisiä miettimään negatiivisia puheitaan homoista, sillä lapset kuulevat heidän sanansa. Myöhemmin Mary matkustaa perheineen San Franciscoon kävelläkseen muiden PFLAG-jäsenten kanssa Pride-kulkueessa. Yleisössä hän näkee Bobbyn oloisen pojan, jota hän menee halaamaan. Silloin hän kohtaa vihdoinkin syyt oman poikansa kuolemaan ja ryhtyy aktiivisesti puolustamaan homojen oikeuksia rukoillen samalla, että Bobby ja Jumala antavat hänen syntinsä anteeksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Sigourney Weaver  … Mary Griffith  
 Henry Czerny  … Robert Griffith  
 Ryan Kelley  … Bobby Griffith  
 Austin Nichols  … Ed Griffith  
 Carly Schroeder  … Joy Griffith  
 Shannon Eagen  … Nancy Griffith  
 Scott Bailey  … David  
 Rebecca Louise Miller  … Jeanette  
 Lee Garlington  … psykologi  
 Madge Levinson  … Ophelia  
 Marshall McClean  … Owens  
 Susan Ruttan  … Lambert  
 Dan Butler  … Whitsell  
 Anna Badalamenti  … Michelle  
 Ele Bardha  … Doug  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Prayers for Bobby. (englanniksi)