Pramac Racing

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pramac Racing
Päämaja Casole d'Elsa, Italia
Perustettu 2002
Tallipäällikkö Italia Paolo Campinoti
Kilpakuljettajat MotoGP:
5. Ranska Johann Zarco
89. Espanja Jorge Martín
MotoE:
12. Xavi Forés
34. Kevin Manfredi
Nykyiset sarjat MotoGP

Pramac Racing on italialainen 2002 perustettu ratamoottoripyöräilytalli. Se on kilpaillut MotoGP luokassa perustamisesta lähtien. Talli aloitti kilpailemisen aluksi nimellä Pramac Honda Racing, kunnes kaudesta 2005 lähtien se on toiminut Ducatin satelliittitallina. Mika Kallio ajoi tallissa kausina 2009–2010.[1]

Pramac Racing osallistui MotoGP kauteen 2002 Honda NSR500 pyörällä, kuljettajanaan Tetsuya Harada. Kesken kauden syyskuussa Pramac teki kolmivuotisen sopimuksen Max Biaggin ja Hondan kanssa. Kuitenkin kaksi kuukautta myöhemmin Pramac ja Honda sopivat Biaggin ajavan Honda Pons tallissa ollen edelleen Pramacin kanssa sopimuksessa.[2] Harada oli loppupisteissä sijalla 17., ollen parhaimmillaan kahdeksas portugalin kilpailussa.

Pramac Honda 2003

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisella kaudellaan Pramac jatkoi Hondan pyörällä nyt Honda RC211V:llä, jota ajoi Makoto Tamada. Hän oli edellisellä kaudella sijoittunut neljänneksi japanin MFJ Superbikessa. Tamada ajoi ensimmäisellä MotoGP kaudellaan kokonaispisteissä yhdenneksitoista. Hän sijoittui parhaimmillaan kolmanneksi Brasiliassa ja oli sitä ennen neljäs Mugellossa.

Team d'Antin Pramac 2005

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2004 Pramac teki yhteistyötä Pons Racingin kanssa kilpaillen nimellä Camel Honda. Pramac palasi omana tallina takaisin kaudeksi 2005 ja saivat käyttöönsä Ducatin tehdastallin edelliskauden pyörän. Roberto Rolfo siirtyi tallin ainoaksi kuljettajaksi 250 kuutioisten sarjasta. Rolfo oli loppupisteissä kahdeksastoista ollen parhaimmillaan kymmenes Britannian kilpailussa.

Pramac d'Antin MotoGP 2006

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pramac jatkoi yhteistyötä Ducatin kanssa ja sai käyttöönsä kaudeksi 2006 Ducatin tehdastallin pyörät. Pramac ajatti ensimmäistä kaksi kuljettajaa kauden aikana. José Luis Cardoso siirtyi Superbike sarjasta Pramaciin. Hän oli sitä ennen ajanut vaihtelevasti MotoGP:ssä ja 250 kuutioisten sarjassa. Toisena kuljettajana nähtiin Kawasakilta talliin siirtynyt Alex Hofmann. Menestystä ei tullut edellisten kausien tapaan, kun Cardoso ajoi parhaimmillaan yhdenneksitoista Assenissa, kärsien pääosin teknisistä ongelmista läpi kauden. Hofmann sen sijaan onnistui ajamaan Pramacin tasaisemmin maaliin ja oli parhaimmillaan kymmenes Assenin kilpailussa. Iván Silva ajoi tallille kolme kilpailua Hofmannin kärsittyä käsivammasta.

Pramac d'Antin 2007

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2007 talli käytti nimeä Pramac d'Antin. Alex Hofmann jatkoi tallin toisena kuljettajana, kun taas Cardoson tilalle tuli Alex Barros, joka oli käynyt ajamassa edelliskauden Superbikessa. Pramac käytti Ducati Desmosedici GP7 pyörää, jolla Barros onnistui ajamaan parhaimmillaan kolmanneksi Mugellossa. Barros oli sitä ennen lähellä ajaa Turkissa kolmanneksi, mutta sijoittui lopulta kilpailun neljänneksi. Hän oli loppupisteissä kymmenes. Sen sijaan Hofmann paransi edelliskauteen nähden suorituksiaan ja ajoi parhaimmillaan viidenneksi Ranskassa. Hofmann loukkaantui kesken kauden ja häntä korvasivat Chaz Davies, Iván Silva ja Shinichi Ito, joista Ito onnistui ajamaan Ducatilla pisteille Japanissa. Kauden päätyttyä Barros päätti kilpauransa.

Alice Team 2008

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 2008 Pramac ajatti täysin uutta kuljettaja kaksikkoa. Honda Gresiniiltä siirtyi Toni Elías, joka ajoi edellisellä kaudella kahdesti palkintokorokkeelle. Hän sai tallikaverikseen Sylvain Guintolin, joka ajoi edelliskaudella Tech3 Yamahalla. Elías onnistui tuomaan Pramacille historian parhaimman sijoituksen ajettuaan kauden jälkimmäisellä puoliskolla toiseksi Brnon kilpailussa. Hän jäi kilpailun voittajasta Valentino Rossista 15 sekunttia. Elías ajoi myös heti perään San Marinossa kolmanneksi. Guintoli sen sijaan ajoi parhaimmillaan kuudenneksi Saksassa. Elías oli loppupisteissä sijalla 12, kun taas Guintoli heti perään sijalla 13.

Pramac Racing 2009

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pramac uusi jälleen kuljettaja kaksikkonsa, kun Mika Kallio siirtyi 250 kuutioisista ajamaan ensimmäistä kautta MotoGP:tä. Hän oli edelliskautena sijoittunut kolmanneksi KTM:llä. Hän sai tallikaverikseen Niccolò Canepan.

Ignite Pramac Racing 2013

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudeksi 2013 Pramac teki sopimuksen Moto3:ssa kolmesti peräkkäin MM-pisteissä kolmanneksi ajaneen Andrea Iannonen kanssa, joka ajoi Energy T.I. Pramac Team nimellä, kun taas hänen tallikaverit ajoivat Ignite Pramac Racing nimellä. Tallin toisen kuskin paikka vaihtui kauden aikana useasti. Ben Spies aloitti kauden kahdessa ensimmäisessä kilpailussa, mutta joutui jättämään loppukauden sivuun loukkaantumisen vuoksi. Hänet korvasi suurimmaksi osaksi Michele Pirro, kun Alex de Angelis ajoi yhden kilpailun Yhdysvalloissa ja alku kauden Paul Birdin tallissa ajanut Yonny Hernández siirtyi Pramacille ajamaan loput viisi kilpailua. Iannone ajoi parhaimman sijan ollen loppupisteissä 12:s. Hän oli myös kauden kolmanneksi paras tulokas. Iannone ajoi parhaimmillaan kahdeksanneksi Australiassa. Pirro sijoittui heti Iannonen perään pisteissä ja ajoi parhaimman tuloksen Mugellossa ollen seitsemäs.

MotoGP tilastot

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintokorokkeet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Sij. Kuljettaja Palkintokorokesijat
1. Italia Danilo Petrucci 6
2. Australia Jack Miller 5
3. Espanja Toni Elías 2
4. Japani Makoto Tamada 1
Brasilia Alex Barros 1
Yhdistynyt kuningaskunta Scott Redding 1
Espanja Jorge Martín 1
  1. Pramac confirm Kallio, Canepa for 2009 autosport.com 19.10.2008 Viitattu 6.4.2017 (englanniksi)
  2. Honda Pons, Pramac and Max Biaggi join forces for 2003 (Arkistoitu – Internet Archive) motogp.com Viitattu 6.4.2017 (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]