Power Grid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Power Grid
Pelaajia 2-6
Ikäsuositus 12+
Pelin kesto 120 min
Monimutkaisuus keskitasoa
Strategisuus korkea
Satunnaisuus matala

BoardGameGeek

Power Grid eli Funkenschlag on Friedemann Friesen suunnittelema ja alun perin 2F-Spielen vuonna 2004 julkaisema lautapeli, jossa pelaajat johtavat energiayhtiöitä ja kilpailevat kaupunkien sähköistämisestä. Pelin aikana pelaajat ostavat itselleen uusia voimaloita, raaka-aineita ja laajentavat sähköverkkoaan uusiin kaupunkeihin. Peli on julkaistu lähes 20 kielellä.[1] Lautapelit.fi julkaisi keväällä 2011 pohjoismaisen painoksen pelistä.[2]

Peli sisältää yhteensä 42 erilaista voimalaitosta, jotka tarvitsevat sähkön tuottamiseen eri raaka-aineita. Sähköä voi tuottaa hiilellä, öljyllä, jätteellä, uraanilla tai tuulivoimalla. Pelin alussa voimaloiden hyötysuhde on melko huono, eli ne tuottavat vähän sähköä ja käyttävät paljon raaka-aineita, mutta pelin edetessä voimalat muuttuvat taloudellisemmiksi. On melko tärkeää kehittää jatkuvasti voimaloitaan, mutta toisaalta silloin rahaa ei riitä niin paljon laajentamista varten.

Power Gridin pelilauta on kaksipuolinen. Toisella puolella on Yhdysvaltojen ja toisella Saksan kartta. Peliin on olemassa useita lisäosia, joissa on eri maiden karttoja. Pelin kulku jakautuu kolmeen kauteen. Ensimmäinen kausi päättyy, kun joku pelaaja laajentaa sähköverkkoaan riittävästi. Toinen kausi loppuu, kun voimalapakka on käyty läpi. Kolmannen kauden lopussa peli päättyy ja voittaja on se pelaaja, joka sähköistää eniten kaupunkeja kyseisellä vuorolla. Kaudet vaikuttavat muun muassa raaka-aineiden tuloon markkinoille sekä siihen montako energiayhtiötä mahtuu samaan kaupunkiin.

Peli on tasapainotettu siten, että se pelaaja, jolla on laajin sähköverkko ostaa raaka-aineita viimeisenä ja joutuu aloittamaan voimalahuutokaupan. Molemmat ovat varsin epäedullisia asioita, koska raaka-aineiden hinta nousee niitä ostettaessa.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi vuoro pelissä etenee seuraavasti:

  1. Vuorojärjestyksen määrittäminen: pelaajat järjestetään jokaisen vuoron alussa sähköverkon laajuuden perusteella toimimisjärjestykseen. Laajimman verkon omistava pelaaja aloittaa voimalahuutokaupan, ostaa raaka-aineet viimeisenä ja laajentaa omaa verkkoaan myös viimeisenä. Jos kahdella pelaajalla on yhtä laaja sähköverkko, paremman voimalaitoksen omistaja joutuu toimimaan jälkimmäisenä.
  2. Voimalahuutokauppa: aloittava pelaaja nimeää yhden myytävissä olevista voimaloista ja tarjoaa siitä vähintään minimihinnan tai passaa. Passaamalla putoaa kokonaan pois huutokaupasta eikä voi enää tulla mukaan myöhemmin. Yksittäisen voimalan huutaminen etenee myötäpäivään siten, että edellistä tarjousta on korotettava tai passattava. Korkeimman tarjouksen tekijä maksaa hinnan ja saa voimalan itselleen.
  3. Raaka-aineiden osto: pelaajat ostavat raaka-aineita käänteisessä toimintajärjestyksessä.
  4. Sähköverkon laajennus: pelaajat laajentavat sähköverkkoaan liittämällä sen piiriin yhä uusia kaupunkeja. Pelin ensimmäisessä vaiheessa yhdessä kaupungissa voi toimia vain yksi sähköyhtiö, toisessa kaksi ja viimeisessä kolme.
  5. Byrokratia: byrokratiavaiheessa pelaajat toimittavat kaupunkeihin sähköä. Pelaajat käyttävät tarvittavat raaka-aineet, nostavat pankista taulukon mukaisesti rahaa ja raaka-ainetäydennykset asetetaan laudalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BoardGameGeek: Power Grid
  2. Tulevia julkaisuja: Power Grid Lautapelit.fi. 20.1.2011. Viitattu 25.7.2011. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]