Positiivisin Tamperelainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuoden Positiivisin Tamperelainen on Tammerkosken Nuorkauppakamari ry ja Positiivarit Oy:n yhdessä järjestämä vuosittainen kilpailu. Valinnan tarkoituksena on yhteiskunnan haasteiden, maailman taloustilanteen ja muun epävarmuuden keskellä herättää suomalaiset näkemään ympärillään oleva positiivisuus, sen tuomat mahdollisuudet, valaa uskoa tulevaisuuteen sekä ennen kaikkea palkita onnistumista. Valinnan kohteena voi olla henkilö, yritys tai yhteisö, joka on toiminnallaan vaikuttanut ympäristössään positiivisesti esimerkiksi merkittävillä saavutuksilla, auttanut muita onnistumaan, pitkäjänteisellä työllä tai on muuten osoittanut todellista tahdonvoimaa, sisua ja ahkeruutta.

Vuosittain kilpailulle valitaan raati, joka valitsee kilpailun ehdokkaat sekä päättää lopullisen voittajan. Julkistamistilaisuus on pidetty usean vuoden ajan Kukkaisviikolla heinäkuussa. Voittaja julkistetaan sekä kukistetaan Kukkaistorin Kukkaislavalla ja palkitaan kunniakirjalla sekä kajaanilaisen kuvanveistäjän Esko Määtän suunnittelemalla patsaalla. Voittaja lähetetään kansalliseen kilpailuun, jossa Suomen Nuorkauppakamarit ry sekä Positiivarit Oy valitsevat ja palkitsevat kunniamaininnalla Vuoden Positiivisimman Suomalaisen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 1991 Suomi oli ajautumassa lamaan. Positiivarit seurasivat hämmentyneinä kun tiedotusvälineet lietsoivat koko kansan yhteistuumin odottamaan huonoja aikoja. Todellisista vaikeuksista olisimme varmasti selvinneet kohtuullisin kivuin, mutta kun yhä useampi löi lapion pystyyn santakasaan olimme pulassa, isossa pulassa. Sitä saa mitä odottaakin saavansa. Positiivarit halusivat yrittää saisimmeko hieman useamman suomalaisen odottamaan parempaa, ei huonompaa. He julistivat valtakuntaan positiivisuusviikon. Ja ajattelivat josko tuo viikko ja sen sanoma saisi sen verran julkisuutta, että yhä useampi rohkenisi ajatella myönteisesti huomisesta ja antaisi ajatuksensa näkyä myös toiminnassa. He lähtivät räväkästi liikkeelle, järjestivät Lahdessa tiedotustilaisuuden ja antoivat vastalääkettä laman lietsojille. Pian tultiin huomaamaan, että hyvin monet olivat samaa mieltä, mutta pelänneet tulevansa naurun alaisiksi jos olisivat sanoneet ääneen sen, mitä ajatuksissa liikkui. Me varustimme itsemme panssareilla, joihin eivät negatiivareiden piikit uponneet.

Positiivisuusviikko on lunastanut paikkansa ja tarjoaa sadoille, ellei tuhansille organisaatioille teemaviikon, jolloin nostetaan kaikkien näkyville ne arvot, joista onnistumiset rakennetaan. Vuoden Positiivisimman Suomalaisen palkitseminen aloitettiin 1993. Kaksi vuotta aiemmin (1991) julistettiin ensin positiivisuusviikko ja seuraavana vuonna (1992) perustettiin Onnistujien klubi, jonka tehtäväksi valintojen suorittaminen annettiin. Paikalliset Nuorkauppakamarit toteuttavat oman alueensa vuoden positiivisimman valinnan yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Vuoden Positiivisin Suomalainen julkistetaan vuosittain positiivisuusviikolla järjestettävässä seminaarissa. Tampereella vuoden positiivisimman valitseminen tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Ja siitä lähtien valinta on suoritettu vuosittain. Vuonna 2019 kilpailua ei järjestetty.

Vuoden Positiivisimmat Tamperelaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailun raati voi lisäksi myöntää myös Arjen Sankari, Positiivisin Tamperelainen teko, Positiivisin Persoona tai Positiivisin Nuori Tamperelainen kunniamaininnan/palkinnon, mikäli katsoo siihen olevan edellytykset. Tämän palkinnon saaja levittää positiivisuutta, iloa ja elämänmyönteisyyttä ympärilleen. Arjen Sankari voi olla henkilö tai taho, tärkeintä on asenne ja saavutukset ihmisten keskuudessa.

Arjen sankarit:

 • 2010 Jama Jama
 • 2011 Likkojen Lenkki -kuntoliikuntatapahtuma
 • 2012 Juha Leppänen, Kauppakeskus Siperian vartija
 • 2014 Tampereen Pyrinnön koripallojaosto

Positiivisin Tamperelainen Teko:

 • 2015 Sokos Hotel Villan torkkupeitot

Positiivisin Tamperelainen Persoona

 • 2016 Salla Paajanen
 • 2017 Tuomas Pere

Positiivisin Nuori Tamperelainen

 • 2016 Lotta Harala
 • 2017 Särkänniemen Laite X
 • 2018 Julius Lehtinen ja Noora Kivelä

Positiivisin Tamperelainen ilmiö

 • 2017 Ilveksen miesten jääkiekkojoukkueen keväthurmos
 • 2018 Ikurin Virelän jääveistospuisto

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vuoden Positiivisin Tamperelainen -kilpailun nettisivu[1]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]