Portlandin maljakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Portlandin maljakon häänäkymä

Portlandin maljakko on Rooman valtakunnan aikainen kamee-koristeltu lasimaljakko. Maljakon valmistusajankohdaksi on ajoitettu 1-25 jaa, mutta jotkin tutkijat ovat esittäneet valmistuksen tapahtuneen jo ennen ajanlaskun alkua. Maljakko on tunnetuin roomalainen kamee-korsteltu esine ja useat lasin- ja posliinintekijät ovat käyttäneet sitä pohjana ja inspiraation lähteenä 1700-luvulta lähtien. Ensimmäiset säilyneet merkinnät maljakosta ovat vuosilta 1600-1601 ja vuodesta 1810 lähtien sitä on säilytetty British Museumissa Lontoossa. Museo hankki maljakon uonna 1945 ja se on näytteillä huoneessa numero 70.

Maljakko on noin 25 cm korkea ja 56 cm ympärysmitaltaan. Se on almistettu purppuran-sinisestä lasista ja se ympärillä on yhtenäinen valkoinen kamee, joka muodostuu kahdesta erillisestä kuvasta, Kameessa on kuvattu yhteensä 7 ihmishahmoa, suurikokoinen käärme ja kaksi sarvipäistä ja parrakasta päätä, jotka on sijoitettu kahvojen alapuolelle kuvien vaihtumiskohtiin.

Maljakon pohja on sinivalkoinen kameelasilevy, Pohjassa on ihmispää, ja sen on arveltu esittävän jokok Parista tai Priamosta, koska hahmolla on päässään fryygialaismyssy. Pohja ei kuitenkaan ole osa alkuperäistä maljakkoa ja se on ollut näytteillä erikseen uodesta 1845 lähtien. Pohja on mahdollisesti lisätty aiemmin tapahtuneen rikkotumisen tilalle. On myös pidetty mahdollisena, etät maljakko on alunperin ollut amfora ja se on vasta myöhemmin muutettu tasapohjaiseksi maljakoksi. Pohja on ollut maljakossa ainakin vuodesta 1826 lähtien.

Ikonografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maljakon kuvien merkitys on epäselvä eikä yksikään useista esitetyistä teorioista ole pystynyt tarjoamaan yleisesti hyväksyttyä selitystä. Teoriat jakaantuvat kahteen pääryhmään: mytologisiin ja historiallisiin. Historialliset tulkinnat keskittyvät keisari Augustukseen, hänen perheeseensä ja kilpailjoihinsa. Historialliset tulkinnat korostavat maljakon kalleutta ja laadukkuutta sekä sen jossain määrin etäistä uusklassista tyyliä. jossa on yhtäläisyyksiä joihinkin keisariaikaisiin Augustusta ja hänen perheenjäseniä esittäviin kamee-kaiverrettuihin korukiviin. Kuvien tulkinnoiksi on esitetty muun muassa meri-teemaa (johtuen merikäärmeestä) ja hääteemaa, jolloin maljakko olisi voinut olla häälahja. Useat tutkijat (muun muassa Charles Towneley) ovat sitä mieltä hahmot eivät mahdu yhteen ikonologiseen tulkintaan.


Näkymä 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulkintoja ovat muun muassa:

  • Meren jumalien Peleuksen ja Thetiksen häät, vallitsevin mytologinen tulkinta.
  • Dionysos tervehtimässä Ariadnea heidän pyhässä lehdossaan.
  • Apollo siitää käärmeen hahmossa keisari Aguustuksen.
  • Nuorempi mies on Marcus Antonius, jota Kleopatra VII viettelee
  • Aleksanteri Suuren äidin Olympiaksen uni, jossa Aleksanteri nousee vedestä yhdessä käärmeen hahmossa esiintyvän isänsä Apollon, kanssa tervehtiäkseen äitiään.Tämö teoria esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1633 ja se on liitetty Severus Akexanderiin jä hänen äitiinsä.


Näkymä 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä 2

Tulkintoja ovat muun muassa:


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Portland Vase