Port de l’Arsenal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Port de l’Arsenal
Näkymä sataman yli kohti Place de la Bastillea
Näkymä sataman yli kohti Place de la Bastillea
Sijainti
Sijainti Pariisi
Koordinaatit 48°50′58″N, 2°22′02″E
Yksityiskohtia
Avattu 1800-luvulla rahtilaivoille, 1983 venesatamaksi
Ylläpitäjä Fayolle Marine
Omistaja Pariisin kaupunki
Tyyppi venesatama

Port de l’Arsenal (”Arsenaalin satama”) eli Bassin de l’Arsenal (”Arsenaalin allas”) on Seineen liittyvä satama-allas Pariisissa. Se sijaitsee Seinen pohjoispuolella Quai de la Rapéen ja Place de la Bastillen välissä ja on rajana 4. ja 12. arrondissementtien välillä. Canal Saint-Martin johtaa Port de l’Arsenalista pohjoiseen. Port de l’Arsenal oli aikoinaan rahtilaivasatama, mutta vuonna 1983 se muutettiin venesatamaksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bastiljin muurit ja vallihauta noin vuonna 1750.
Satama Seineltä nähtynä vuonna 1845. Edessä silta, Port Morland, taustalla Colonne de Juillet Place de la Bastillella.

Nykyisen satama-altaan paikalla oli 1500-luvulta 1800-luvulle saakka arsenaali, josta se on nimensäkin saanut. Vahvistaakseen Pariisin kaupungin puolustuskykyä kruununprinssi Kaarle päätti vuonna 1356 rakentaa uuden puolustusmuurin kaksine vallihautoineen, jotka Frans I sittemmin yhdisti. Kaarle V:n aikana rakennettiin myös Bastilji, jonka lisäksi Henrik II:n aikana rakennettiin kaksi muutakin bastionia.[1].

Sen jälkeen, kun Bastilji Ranskan vallankumouksen yhteydessä heinäkuussa 1789 oli vallattu ja hävitetty, vallihautaan Seinestä vettä tuonutta kanavaa levennettiin niin, että siitä muodostui nykyinen Bassin de l’Arsenal.

Pariisin vesihuoltoa koskevien suunnitelmien toteuttamiseksi jo 1700-luvulla suunniteltiin kanavan rakentamista Ourcq-joesta Seineen. Suunnittelua johtamaan nimitettiin vuonna 1748 insinööri Jean-Pierre Brullée. Vuosina 1822–1825 rakennettiin Canal Saint-Martin, joka yhdisti Bassin de la Villetten Port de l’Arsenaliin ja sitä kautta Seineen. Se ja Canal Saint-Denis muodostivat nyt vain 12 kilometrin pituisen vesiliikenneyhteyden Quai Henri IV:n ja Île Saint-Denis’n välille, kun taas näiden paikkojen välinen laivamatka Seineä pitkin on 35 kilometrin pituinen.

Kun jokialusliikenne Canal Saint-Martinilla 1800-luvulla ja vielä 1900-luvun alkupuolella vilkastui, Bassin de l’Arsenalista tuli tärkeä kauppalaivasatama. Tässä 600 metrin pituisessa satama-altaassa laivoihin lastattiin ja niistä purettiin etenkin viiniä, viljaa ja puuta. Se on osa Pariisin kaupungin omistamasta vesiliikenneverkosta.[2] Seinestä sen erottaa sulku, Écluse de l’Arsenal.

Vuonna 1983 rahtilaivasatama muutettiin Pariisin määrin viraston ja Pariisin ja Île-de-Francen alueen kauppa- ja teollisuuskamarin (Chambre de commerce et d'industrie de région Paris – Île-de-France) päätöksellä venesatamaksi. Turistien risteilyalukset syrjäyttivät sieltä rahtilaivat. Arsenalin sulku kunnostettiin ja automatisoitiin. Vuoden 2008 alusta lähtien Port Arsenalista on kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti huolehtinut sitä varten perustettu yhtiö, Fayolle Marine. Yhtiö on suorittanut sataman modernisointitöitä vuosina 2008 ja 2009.[3]

Kuvailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veneitä Jardin de l’Arsenalin puolella.

Bassin de l’Arsenalin pinta on kolme metriä korkeammalla kuin Seinen. Altaan ja joen välissä on sulku, joka mahdollistaa laivaliikenteen. Se on samalla Canal Saint-Martinin yhdeksäs sulku (Bassin de la Villetteltä luettuna).

Vuonna 1895 satama-altaan yli rakennettiin jalankulkusilta, Passerelle Mornay. Se johtaa Boulevard Bourdonilta 4. arrondissementista Boulevard de la Bastillelle 12. arrondissementtiin.

Kun Place de la Bastillen kautta kulkemaan rakennettiin Pariisin metron linjat 1 ja 5, joille sinne perustettiin myös asema, satama-altaan kumpaankin päähän rakennettiin metallinen silta.[1] Samassa yhteydessä myös Écluse de l’Arsenalin yläpuolella sijaitsevaa Pont Morland -nimistä siltaa levennettiin.

Nykyisin venesatamasta käytetään virallisesti nimeä Port de plaisance Paris-Arsenal.[4] Siellä on tilaa 177 veneelle. Kun venesatama perustettiin, satama-altaan itärannalle Boulevard de la Bastillen varrelle istutettiin pieni puisto, Jardin de l’Arsenal.

Port de l’Arsenal, taustalla Place de la Bastille ja Colonne de Juillet.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sur le site Paris1900 paris1900.lartnouveau.com. Viitattu 1.6.2016.
  2. Guide des Canaux de Paris Toukokuu 2007. Pariisin kaupunki. Arkistoitu 1.8.2015. Viitattu 1.6.2016.
  3. Délégations de Service Public - Exercice 2010 - Évolutions 2011-2012 (sivut 6 ja 27) Pariisin kaupunki. Arkistoitu 3.3.2016. Viitattu 1.6.2016.
  4. Port de plaisance Paris-Arsenal capbreizh.com. Arkistoitu 24.6.2016. Viitattu 1.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: fr:Port de l'Arsenal