Porsche Taycan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porsche Taycan
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Saksa
Valmistaja Porsche
Konserni Volkswagen Group
Valmistusvuodet 2019–
Korimalli 4-ovinen sedan
5-ovinen farmari
Luokka E-segmentti
Muotoilija Mitja Borkert
Teknisesti samankaltaisia Audi e-tron GT
Pohjalevy J1
Käyttövoima sähkö
Vetotapa neliveto
Vaihteisto kiinteä välityssuhde

Porsche Taycan on Porschen vuodesta 2019 lähtien valmistama edustusluokan neliovinen sedan-korinen sähköautomalli. Samaan tekniikkaan perustuu hieman myöhemmin esitelty Audi e-tron GT. Nimi ”Taycan” tulee turkin kielestä ja tarkoittaa ”vilkasta nuorta hevosta”, jolla viitataan Porschen logossa esiintyvään Stuttgartin vaakunaan, jossa on kuvattuna takajaloilleen nouseva hevonen.

Vuoden 2019 Euro NCAP -kolaritestistä Taycan sai tulokseksi täydet viisi tähteä.[1]

Taycan esiteltiin Frankfurtin autonäyttelyssä syyskuussa 2019. Mallin konseptiversio Mission E oli ollut esillä samassa näyttelyssä vuonna 2015.[2] Tuotantomallissa pyrittiin säilyttämään suurin osa konseptiauton muotoiluelementeistä. Autossa on kuitenkin B-pilari ja normaalit ovet, kun taas konseptiautossa oli kaappariovet eikä lainkaan B-pilaria.

Porsche Taycan Cross Turismo
Porsche Taycan Sport Turismo

Taycan perustuu Porschen varta vasten sähköautomalleja varten kehittämälle J1-pohjalevylle. Autossa on kaksi sähkömoottoria, yksi kummallakin akselilla. Etumoottorilla on aina kiinteä välityssuhde, kun taas takamoottorin vaihteistolla on kaksi nopeutta eri ajotilanteita varten. Ensimmäisenä esiteltiin suorituskykyisimmät Turbo- ja Turbo S -malliversiot. Sähkömoottorissa ei luonnollisesti voi olla turboahdinta, mutta Porsche nimesi mallit noudattaen samaa tapaa kuin polttomoottorimalleissaan. Turbon hetkellinen huipputeho on 671 hevosvoimaa ja Turbo S:n 750 hevosvoimaa. Normaalikäytössä kummankin mallin moottorien teho on kuitenkin 617 hevosvoimaa.[2] Hieman myöhemmin esiteltiin perusmalli 4S, joka on saatavana kahdella eri kokoisella akulla. Performance Battery -versiossa tehoa on 530 hevosvoimaa, Performance Battery Plussassa 571 hevosvoimaa. Jälkimmäisessä versiossa on Taycan-malliston pisin toimintamatka, 463 kilometriä.[3]

Maaliskuussa 2021 Porsche esitteli farmarimalli Taycan Cross Turismon. Autossa on vakiona Gravel Mode -ajotila, joka helpottaa ajamista epätasaisella tiellä. Lisävarusteena saa Off-Road-paketin, joka nostaa auton maavaraa 30 millimetrillä.[4]

2022 tammikuussa Porsche julkaisi Taycan Sport Turismon, joka on suunnattu niille, jotka haluavat Cross Turismon käytännöllisyyden tavallisen Taycanin urheilullisuuden kera. Kaikki Sport Turismon variantit tulivat Suomeen maaliskuun puolivälissä 2022. Variantit ovat samat kuin Cross Turismossa ja perus Taycanissa. [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Porsche Taycan 2019 Euro NCAP. Viitattu 26.1.2020. (englanniksi)
  2. a b New 2020 Porsche Taycan stuns Frankfurt with up to 750bhp Auto Express. 11.9.2019. Viitattu 26.1.2020. (englanniksi)
  3. Halvemmalla ilman Turboa – Porsche Taycan 4S Moottori. 15.10.2019. Viitattu 26.1.2020.
  4. World premiere of the Cross Turismo: the all-rounder among electric sports cars Porsche Newsroom. 4.3.2021. Porsche AG. Viitattu 16.12.2021. (englanniksi)
  5. Uusi Taycan Sport Turismo: dynaamisten ajo-ominaisuuksien ja jokapäiväisen käytännöllisyyden kohtaaminen Porsche. Viitattu 10.4.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]