Porin teatterinuoret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Porin Teatterinuoret ry
Perustettu 1971
Toimiala Lasten ja nuorten harrastajateatteritoiminta
Kotipaikka Pori
Puheenjohtaja Reetta Vehkalahti
Sivusto www.porinteatterinuoret.net

Porin Teatterinuoret ry (PTN) on Suomen suurin lasten- ja nuorten harrastajateatteri. Yhdistykseen kuuluu 200 aktiivijäsentä ikähaarukalla 9-20+, kaikkiaan jäseniä on 300. Yhdistys on Satakunnan harrastajateatteriliitto Hartekan, Suomen Harrastajateatteriliiton (SHTL) ja Työväen näyttämöiden liiton jäsen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin Teatterin nuoret- nimellä aloittaneen yhdistyksen perustivat vuonna 1971 Ritva Siikala ja Noora Männistö ja nimi vaihtui Porin Teatterinuoriksi 1975. Aluksi paikkana oli Porin Teatteri, mutta 1973 otettiin käyttöön Porin Työväenopiston tilat ja myöhemmin toimipisteitä perustettiin eri kaupunginosiin. Jäseniä oli aluksi 20, mutta luku oli 200 jo vuonna 1976. Vuonna 1981 Teatterinuoret muutti Annankatu 6:ssa sijaitsevaan vanhaan teollisuuskiinteistöön, joka sai nimen Kulttuuritalo Annankatu 6 eli Annis.

Toimintaperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Porin Teatterinuoret ry. on uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, joka pyrkii antamaan jokaiselle halukkaalle mahdollisuuden harrastaa teatteria ja vuosittain etenevää tavoitteellista taidekasvatusta. Näytelmien valmistamisen ohella järjestetään muutakin teatterialan koulutusta, kuten improvisaatio- tai näyttämötaistelukursseja. Kysyntä on Teatterinuoriin kuitenkin niin kova, että osan halukkaista on jouduttava jonotuslistalle.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teatterinuorten ohjelmistoon kuuluu sekä klassikkonäytelmiä että ohjaajien omia tekstejä ja dramatisointeja. Vuosittain ensi-iltoja tulee seitsemisen kappaletta, yksi jokaiselta ryhmältä. Ohjaajat ovat saaneet teatterialan koulutuksen tai ovat kokeneempia näyttelijöitä Teatterinuorten omista riveistä. Harjoitukset ja esitykset pidetään pääsääntöisesti Kulttuuritalo Annankatu 6:n tiloissa. Teatterinuoret järjestää säännöllisesti ohjaajatyöpajoja, joissa jokainen ryhmästä ohjaa osan näyelmästä ja näyttelee toisten ohjaamissa kohtauksissa. Lisäksi ovat pikkujoulujuhlat, Päivänkakkaraleiri (a.k.a. Kakkis) ja Teatterivierailu, joilla pyritään kasvattamaan ja pitämään yllä ryhmien välistä yhteishenkeä. Yhdistyksen johtokuntaan kuuluu lapsia, nuoria ja ohjaajia, jotka yhdessä hallinnoivat organisaatiota. Improvisaatiokeikkoja on tehty tilauksesta eri järjestöjen tapahtumiin, kuten pikkujoulujuhliin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]