Pori-kirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pori-kirja
Pori-kirja.jpg
Kirjailija Janne Toivonen
Kuvittaja Heikki Westergård
Kieli suomi
Kustantaja Satakunnan Kirjateollisuus
Julkaistu 2008
Sivumäärä 215
ISBN 978-952-6-71190-4
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pori-kirja on toimittaja Janne Toivosen ja valokuvaaja Heikki Westergårdin tekemä kirja Porista, joka on ilmestynyt vuonna 2008. Kirjan on kustantanut Satakunnan Kirjateollisuus ja sen kustannustoimittajana toimi kirjailija Juha Seppälä. Kirjoittaja Janne Toivonen on syntynyt Porissa ja tehnyt pääosan työurastaan Yleisradiossa, mutta nykyään hän työskentelee toimittajana Helsingin Sanomissa. Kuvaaja Heikki Westergård asuu Porin kupeessa Nakkilassa ja on töissä Satakunnan Kansan lehtikuvaajana.

Kirja eroaa perinteisistä suomalaisista kaupunkikirjoista realistisen ja kaunistelemattoman tyylinsä vuoksi.[1] Kirja ei kerro vain Porin hyvistä puolista, vaan käsittelee kaupungin lähihistoriaa ja nykypäivää useiden haastattelujen kautta niin negatiivisessa kuin positiivisessakin valossa. Kirjan pääpaino on selvittää, miksi Pori romahti 1970-luvun alkuun jatkuneen menestyksen jälkeen.

Kirjaan on haastateltu lähes sataa pääosin porilaista tai Porista kotoisin olevaa henkilöä, joukossa poliitikkoja, taiteilijoita, tutkijoita, viranomaisia ja tavallisia kaupunkilaisia. Tyyliltään Pori-kirja on haastatteluihin ja tekijöiden mielipiteisiin pohjautuva pamfletti.[1] Teos on itsenäinen: tekijöiden mukaan kirjan tekemiseen ei haettu eikä saatu Porin kaupungin tukea.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kari Levola: Taatusti toisenlainen kaupunkikirja. Satakunnan Kansa, 28.9.2008. Artikkelin verkkoversio Viitattu 2.3.2009.
  2. Janne Toivonen & Heikki Westergård: Pori-Kirja

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]